La Teatrul pentru Copii şi Tineret, în weekend a fost sărbătoare: directorul instituţiei de cultură care este o oază de bucurie pentru generaţii întregi de mici spectactori, Lică Gherghilescu, a sărbătorit, pe scenă, 29 de ani de la debut. Artistul a apărut în faţa publicului cu acelaşi spectacol, „Inimă rece”, de Wilhem Hauff, în care jucase în urmă cu aproape trei decenii, sub bagheta regizorală a lui Cristian Pepino, pe scena Teatrului de Păpuşi. De această dată, publicul l-a putut vedea, nu în rolul tânărului cărbunar sărac, Peter Munck, jucat de Tiberiu Roşu, ci întruchipând cu nobleţe, dintr-un dor copleşitor de a fi, din nou, pe scenă, un personaj secundar, pe bogătaşul Ezechiel.
Cu acest prilej, publicul i-a redescoperit şi calităţile de regizor, sub îndrumarea sa jucând: Alina Mantu, Clara Ghiuvelechian, Adrian Bădilă, Ion Ciolan, Alin Constantinescu, Magda Baciu, Daniel Minciună, Lică Gherghilescu, Ionuţ Comănici şi Laurenţiu Dogaru. Spectacolul „Inimă rece” a fost şi un „pretext” pentru a aniversa un sfert de veac care s-a împlinit de la debutul pe scena unui alt teatru constănţean, cea a Teatrului „Ovidius”, în rolul dramatic Ioan din piesa „Aceşti îngeri trişti”, de D. R. Popescu - încununat cu un premiu de debut, în regia lui Dominic Dembinschi.
Emoţionante au fost clipele în care, sâmbătă seară, Lică Gherghilescu şi-a amintit, răscolind cu nostalgie printre amintiri şi fotografii dragi, de foştii săi colegi de scenă, mulţi dintre ei plecaţi prea curând, de anii studenţiei, de maestrul său, Dem Rădulescu, zis „Bibanu’”, de clipele când îşi pregătea rolurile „ca la carte” pe placul profesorului, dar şi... exact pe dos, pentru a nu deveni un „bibănel”. Alături i-au fost Liviu Manolache, dar şi actriţa Nina Udrescu cu care debutase pe scena tomitană în spectacolul „Aceşti îngeri trişti”. „Îmi place să cred că inclusiv Ică (n.r. Vasile Cojocaru) este, astăzi (n.r. sâmbătă), alături de mine”, a spus aniversatul serii. „Sunt foarte fericit că au fost aceste evenimente importante în viaţa mea, că am ajuns să sărbătoresc 29 de ani de la debutul pe această scenă de care am fost legat şi voi rămâne legat în continuare, pentru care mă lupt şi mă voi lupta cât mă vor mai ţine puterile, pentru ca Teatrul acesta să existe, în amintirea celor de care v-am vorbit şi pentru copiii şi nepoţii noştri”, a spus Lică Gherghilescu.
Emoţionant a fost şi momentul în care publicul l-a putut auzi, în cadrul spectacolului, pe Vasile Hariton, dând glas duhului celui rău al pădurii, Michael Olandezul - aceeaşi voce de acum 29 de ani, a cărei forţă şi acureteţe s-au păstrat nealterate pe bandă.
Spectacolul „Inimă rece”, din care cei mici învaţă să asculte glasul inimii, şi nu pe cel al banilor care împietresc sufletul, se va juca şi în această săptămână, pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret, joi, de la ora 10.30.