Personalităţi şi terapii, într-o lucrare ştiinţifică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Personalităţi şi terapii, într-o lucrare ştiinţifică

Cultură 26 Februarie 2010 / 00:00 4366 accesări

Sala Senatului a Universităţii „Ovidius” a găzduit, ieri, un eveniment editorial de excepţie: lansarea volumului „Personalitatea psihoterapeutului şi procesul terapeutic”, semnat de asist. univ. dr. Iulia Ciorbea. Manifestarea, aflată sub egida Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a reunit, în Sala Senatului, un număr mare de studenţi şi colegi ai autoarei, moderatorul evenimentului editorial fiind prorectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc.

Iuliei Ciorbea i-au mai fost alături prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, conf. univ. dr. Nicolae Martin, şeful Catedrei de Psihologie, conf. univ. dr. Filaret Sântion, precum şi colegul de la Universitatea Bucureşti, lect. univ. dr. Cătălin Nedelcea. Invitaţii au apreciat, în unanimitate, valoarea lucrării semnată de asist. univ. dr. Iulia Ciorbea, psihoterapeut cu drept de liberă practică independentă, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Volumul, publicat la Editura Polirom, în colecţia „Psihologie clinică şi psihoterapie”, reprezintă o contribuţie importantă la literatura de specialitate, devenind, totodată, un model pentru cei care elaborează o lucrare de cercetare.

„Cartea Iuliei Ciorbea se situează la confluenţa a două direcţii: a terapeutului care ştie ce face şi a teoreticianului care ştie ce vorbeşte”, a subliniat prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, conf. univ. dr. Nicolae Martin. Lect. univ. dr. Cătălin Nedelcea de la Facultatea de Pishologie a Universităţii Bucureşti a apreciat munca „aproape sisifică” de documentare, precum şi capacitatea colegei sale de a sintetiza un număr imens de informaţii şi de a le reuni, trecându-le prin filtrul analizei specialistului, într-un volum deosebit de util pentru specialişti şi studenţi, deopotrivă.

Iulia Ciorbea le-a mulţumit colegilor săi, părinţilor şi, în mod deosebit, copilului său. „Mă simt extrem de norocoasă că am întâlnit personalităţile psihoterapiei româneşti şi, mai nou, pentru că încep să cunosc şi personalităţi din străinătate”, a precizat autoarea volumului. „Sper ca cei care vor avea această carte în bibliotecă să poată să aibă idei la care să mediteze, mai ales referitoare la devenirea lor profesională (...) pentru că, până la urmă, orice domeniu al psihologiei are de-a face cu relaţia directă cu omul”, a precizat asist. univ. dr. Iulia Ciorbea. Într-o notă destinsă, şeful Catedrei de Psihoilogie, conf. univ. dr. Filaret Sântion, a specificat că o mică parte din lucrare „i se datorează”, graţie „influenţei” indirecte pe care a avut-o asupra autoarei, în cei peste 30 de ani de prietenie cu familia Valentin şi Doina Ciorbea.

Prin acest volum - rezultatul investigării unei vaste şi cuprinzătoare bibliografii, al cercetărilor în rândul şcolilor terapeutice din România, al discuţiilor cu reputaţi psihoterapeuţi, al propriei experienţe de psihoterapeut şi cadru didactic - Iulia Ciorbea şi-a propus să demonstreze că succesul psihoterapiei depinde de calităţile personale ale psihoterapeutului.



Ştiri recomandate

12