Peste 770 de oameni ucişi oficial, în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără bilanţul Chinei, „unde mii de chinezi sunt executaţi anual”

Peste 770 de oameni ucişi oficial, în 2013

Eveniment 28 Martie 2014 / 00:00 1050 accesări

Cel puţin 778 de condamnaţi au fost executaţi în 2013, în lume, excluzând China, care păstrează tăcerea asupra acestor statistici, în timp ce în 2012 au fost executate 682 de persoane, anunţă Amnesty International (AI), denunţând o creştere atribuită Iranului şi Irakului, iar numărul este subevaluat, având în vedere că regimul de la Teheran nu raportează toate execuţiile, a declarat Audrey Gaughran, directoarea AI pentru Afaceri Internaţionale. Ea a catalogat foarte îngrijorătoare suta de execuţii suplimentare din perioada 2012-2013. ”Estimarea noastră totală exclude situaţia din China, unde mii de oameni sunt executaţi anual, dar unde pedeapsa cu moartea este un secret de stat”, a adăugat ea, comentând raportul anual. ”Autorităţile chineze au afirmat că, începând din 2007, au redus recurgerea la pedeapsa capitală. Noi le adresăm următoarea provocare: dacă aveţi datele, publicaţi-le şi arătaţi-le”, a spus Gaughran.

Clasat pe poziţia a doua, Iranul - care a executat cel puţin 369 de persoane în 2013 - este urmat de Irak (169), Arabia Saudită (79), Statele Unite (39) şi Somalia (34). ”Doar un mic număr dintre aceste ţări au comis cea mai mare parte dintre aceste crime absurde finanţate de către stat”, a subliniat secretarul general al AI, Salil Shetty. Indonezia, Kuwait, Nigeria şi Vietnam au reluat execuţiile. ”În pofida unui revers înregistrat în 2013, constatăm de 20 de ani o scădere constantă a numărului de ţări care recurg la pedeapsa cu moartea”, subliniază Amnesty International. În total, 37 de state o aplicau în urmă cu 20 de ani. În 2004, numărul lor a scăzut la 25, iar anul trecut - la 22. Între ţările care au marcat o pauză în 2013 se află Gambia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Pakistan. Nicio pedeapsă capitală nu a fost aplicată nici în Belarus, ceea ce înseamnă că nicio pedeapsă cu moartea nu a fost aplicată în Europa şi Asia Centrală în 2013. ”Tendinţa pe termen lung este clară: pedeapsa cu moartea este o practică din trecut”, subliniază AI, îndemnând toate guvernele care omoară în continuare în numele justiţiei să decidă imediat un moratoriu asupra pedepsei cu moartea, în vederea abolirii acesteia.

Metodele utilizate pentru execuţie în lume, în 2013, includ electrocutarea, decapitarea, spânzurarea, utilizarea injecţiei letale şi a plutonului de execuţie. Anumite pedepse capitale sunt aplicate în public, ca în Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită şi Somalia. Pedeapsa cu moartea este aplicată uneori pentru infracţiuni care nu au cauzat nicio moarte, ca violul, traficul de droguri, sau pentru fapte care nu ar trebui să fie considerate infracţiuni penale, precum adulterul şi blasfemia, potrivit Amnesty International. Pedepsele cu moartea sunt aplicate uneori în cel mai mare secret, fără ca membrii familiei sau avocaţii deţinutului să fie informaţi înainte de execuţie.



12