Pielea umană, un ecosistem bacterian bogat şi variat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pielea umană, un ecosistem bacterian bogat şi variat

Monden 30 Mai 2009 / 00:00 706 accesări

Potrivit lucrărilor unor cercetători americani, care speră că acestea vor permite stabilirea de noi abordări pentru tratarea bolilor de epidermă, pielea umană adăposteşte un ecosistem bacterian uimitor de bogat şi diversificat. Sănătatea pielii, una dintre primele linii de apărare împotriva infecţiilor şi rănilor, depinde de un echilibru delicat între celulele care o constituie şi milioanele de bacterii şi alţi microbi care trăiesc la suprafaţa sa. Pentru a înţelege mai bine acest echilibru, Institutul Naţional American de Sănătate a explorat microbiomul (ansamblul genomilor bacteriilor) din epiderma umană segmentînd ADN-ul tuturor microorganismelor care şi-au stabilit acolo reşedinţa, descoperind o diversitate nebănuită.

Se speră că aceste cercetări vor accelera eforturile pentru a înţelege complexitatea factorilor genetici şi de mediu responsabili pentru eczeme, psoriasis, acnee, rezistenţa microbiană la antibiotice şi numeroase alte afecţiuni. Pentru acest studiu, cercetătorii au prelevat eşantioane de piele din 20 de locuri diferite ale corpului, de la zece voluntari sănătoşi. Au fost alese locuri ale pielii predispuse la unele probleme dermatologice, în care bacteriile sînt de mult timp suspectate că joacă un rol activ. Cercetătorii au studiat apoi numeroşi parametri, descoperind schimbări considerabile în numărul speciilor de bacterii în funcţie de localizarea lor pe corp. Localizarea pe corp este chiar primul factor al diversităţii.

Cea mai mare diversitate întîlnită a fost astfel constatată pe antebraţe, cu o medie de 44 de specii diferite de bacterii şi microbi, în timp ce cea mai scăzută (19 specii) se află în spatele urechilor. Alt semn al bogăţiei acestui ecosistem: cercetătorii au stabilit existenţa a trei tipuri de micromedii bacteriene pe corp. Unul este numit uleios (între sprîncene, sub nas, în urechi), altul umed (interiorul nărilor, subsuori) şi ultimul uscat (interiorul antebraţelor, fese).

Taguri articol


12