Plan Roșu: Deflagrație puternică la Rafinăria Petromidia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plan Roșu: Deflagrație puternică la Rafinăria Petromidia

Eveniment 22 August 2016 / 18:26 13682 accesări

Cinci ambulanțe se aflau în jurul orei 18.45 la intrarea în rafinărie, pentru preluarea victimelor.

Cinci ambulanțe se aflau în jurul orei 18.45 la intrarea în rafinărie, pentru preluarea victimelor.

Pompierii ISU Dobrogea au fost chemați să intervină la un incendiu ce a izbucnit la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

Un angajat al rafinăriei susţine că incendiul este foarte puternic.

A fost activat Planul Roșu de urgență.

Potrivit Serviciului de Ambulanță, patru persoane au suferit arsuri.

Mai multe ambulanțe și mașini de pompieri s-au deplasat la fața locului.

Au fost activate toate instituţiile cuprinse în planul de cod roşu pentru situaţii de urgenţă: Prefectura, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Muncipiului Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa, a declarat pentru „Telegraf“ că unitatea sanitară este pregătită să primească răniții.

Potrivit secretarului de stat MAI, dr. Raed Arafat, unul dintre răniți deja a ajuns la spital, necunoscându-se, deocamdată, gradul arsurilor. Potrivit martorilor, acestea sunt destul de grave.

Intervenţia este coordonată de ISU Constanţa.

La ora 18.30, incendiul încă nu era lichidat.

Pe podul rutier de intrarea în Năvodari se circula în coloană.

Cinci ambulanțe se aflau în jurul orei 18.45 la intrarea în rafinărie, pentru preluarea victimelor.

“Din informațiile pe care le avem de la colegi, sunt trei sau patru victime. Totul este sub control în momentul de față. Din primele date, a explodat o butelie de azot, însă urmează să stabilim ce s-a întâmplat mai exact. La acest moment arde într-o tubulatură de ventilație, dar incendiul este localizat și se lucrează la lichidarea lui. Situația este sub control, a fost oprit curentul electric, nu se pune problema de evacuarea populației”, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Daniel Popa, inspector-șef ISU Dobrogea.

Purtătorul de cuvânt al Rompetrol, Roxana Clinciu, a declarat că, la ora 18,56, incendiul fusese stins, iar situația este sub control. Ea a afirmat că nu poate comunica încă numărul victimelor și nici sursa deflagrației.

Cei patru pacienți sunt conștienți, cu arsuri peste 40% din suprafața corpului, potrivit purtătorului de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Tatarici. Ei au fost transportați la SCJU.

După ce vor fi examinați, se va stabili dacă vor fi transportați la unul din spitalele din București. S-a acționat cu șaseautospeciale de stingere, 1 ATPVM, 1 CBRN, două ambulanțe SMURD, două ambulanțe SAJ.

Ora apelului prin linia unică de urgență 112 a fost 18.03.

Pe lângă cei patru pacienți cu arsuri, medicii au anunțat cel de-al cincilea caz, intoxicat cu fum. El a fost transportat la spital. Una dintre victime este intubată. Dr. Raed Arafat a confirmat că se fac demersuri pentru ca cele patru victime cu arsuri să fie transportate la București.

STAREA RĂNIȚILOR

Suprefectul Constanței Levent Accoium a declarat, la ora 20.00: "Din informațiile pe care le dețin, există patru victime care au suferit arsuri. Una dintre ele are arsuri pe o suprafață de 90% din corp, a doua are arsuri pe 40 - 50% din corp, a treia pe 20% din corp, iar a patra este în curs de evaluare în acest moment. Acum nu se cunoaște cauza deflagrației. Incendiul a izbucnit în urma unei explozii. Specialiștii ISU Dobrogea urmează să stabilească împrejurările exacte în care incidentul a avut loc" .

Dr. Raed Arafat a precizat, după lichidarea incendiului: ”Doi pacienți sunt în stare gravă și necesită îngrijiri pe Terapie Intesivă; ei vor fi transportați la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni din București. Alți doi, care au arsuri mai mici pe suprafața corpului vor fi transportați la Spitalul de Arși din București. Mai sunt încă doi pacienți, cu intoxicație cu fum, care rămân la SCJU din Constanța”.

Unul dintre medicii care au intervenit pentru salvarea victimelor a declarat că pacientul care a suferit arsuri de gradele 3 și 4 pe 90% din suprafața corpului este în stare critică. Bărbatul este ventilat mecanic iar medicii sunt extrem de rezervați în privința șanselor de supraviețuire.

290 de zile s-au scurs de la ultimul accident de muncă pe platforma Petromidia.

DOUĂ TRAGEDII LA PETROMIDIA, ÎN 2009

În octombrie 2009 un muncitor îşi pierdea viaţa în urma unui accident de muncă la Petromidia. O lună mai târziu, alţi doi muncitori au murit arşi de vii iar un al treilea se zbătea între viaţă şi moarte. Aşa cum au descoperit reporterii telegraf la acea vreme, tragedia s-a produs atunci când echipa formată din şeful de secţie schimb Cristian Marin, şeful de formaţie Luigi Nicolae şi operatorul Gheorghe Cârjău s-a dus să facă verificări la instalaţia de polipropilenă de joasă presiune care urma să fie repusă în funcţiune, după revizia programată. La scurt timp de la începerea probelor, în ajutorul acestora a fost chemat şi operatorul Vasile Rusu. După câteva zeci de minute situaţia părea să fie sub control, iar Gheorghe Cârjău a ieşit din schimb. În jurul orei orei 23.00, a izbucnit însă infernul. Cele 10 tone de polietilenă pulbere depozitate în buncărul TK 401 s-au aprins, iar cei trei muncitori au rămas izolaţi la etajele superioare ale turnului de 36 de metri înălţime. Cuprins de flăcări, Luigi Nicolae a sărit din turn. Bărbatul a fost luat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde medicii au stabilit că victima a suferit arsuri de gradul II şi III pe 65% din suprafaţa corpului, respectiv faţă, membre superioare şi membre inferioare, torace posterior şi lateral. Ceilalţi doi muncitori au fugit din calea flăcărilor şi au urcat cât mai sus în instalaţie. Această decizie s-a dovedit însă a le fi fatală. Cristian Marin şi Vasile Rusu au fost arşi de vii. Conform reprezentanţilor Complexului Petromidia, accidentul nu trebuia să se întâmple pentru că revizia instalaţiei respective se încheiase, şi urma punerea în funcţiune conform procedurii tehnologice. Mai mult, toţi muncitorii implicaţi în pornirea instalaţiei erau oameni cu experienţă. Din cauza amplorii incendiului, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ au intervenit cu zece autospeciale.

La scurt timp după ce situaţia a devenit stabilă, reprezentanţii Petromidia au declarat că vina pentru izbucnirea acestui dezastru o poartă chiar muncitorii.

17 DECEMBRIE 2008– UN ALT INCENDIU

Cu doar câteva zile înainte de Crăiunul anului 2008, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al Judeţului Constanţa a fost sesizat despre izbucnirea unui incendiu pe platforma Rompetrol, în parcul de rezervoare de ţiţei situat la o distanţă de doi km de rafinărie. Focul a izbucnit la un rezervor cu o capacitate de 50.000 tone, în care se aflau aproape 36.000 tone ţiţei. Potrivit unui comunicat al Grupului Rompetrol, “la unul dintre rezervoarele de ţiţei ale Rompetrol Rafinare s-a produs un incendiu izolat în zona garniturilor de etanşare, care a fost stins în mai puţin de 20 de minute prin utilizarea sistemului antincendiu aferent, apă de răcire şi spumă. La eveniment au participat pompierii rafinăriei şi pompierii militari prezenţi pe plaftorma Petromidia. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale şi nu a reprezentat niciun pericol public”.

“Flacăra a fost stinsă înainte de producerea unei explozii sau de propagarea ei la celelalte rezervoare din apropiere”, menţionează ISU. O comisie mixtă, formată din specialişti ai Rompetrol şi ISU „Dobrogea”, va efectua o anchetă pentru a stabili cauza exactă a producerii incendiului.

Citește și:

Incendiu la un rezervor de ţiţei de la Petromidia

Arşi de vii în incendiul de la Petromidia

Vezi video aici:

https://youtu.be/ZMn17gx62gg



12