Planetariul constănțean, readus în era tehnologiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Demonstrații mult mai spectaculoase

Planetariul constănțean, readus în era tehnologiei

Social 09 Noiembrie 2015 / 17:16 956 accesări

Directorul CMSN, Adrian Bîlbă

Directorul CMSN, Adrian Bîlbă

Dacă sunteți împătimiți ai astronomiei și științei sau doar sunteți curioși să aflați ce povești ascunde cerul nopții, atunci trebuie să vizitați Planetariul din Constanța, unde stelele abia așteaptă să fie descoperite. „Fereastra spre cer”, așa cum îi spun iubitorii de astronomie, s-a transformat, recent, dintr-o Cenușăreasă mereu rămasă în umbra surorilor într-o prințesă de toată frumusețea. Vizitatorii care îi calcă pragul vor asista la demonstrații mult mai spectaculoase și dinamice decât în trecut.

INVESTIȚII Totul este posibil datorită unor investiții pe care Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) le-a făcut în ultima lună. Întreaga sală în care se fac demonstrații a fost renovată și a fost achiziționat un videoproiector digital, care oferă imagini mai dinamice din Cosmos. Asta nu înseamnă că vechiul proiector analogic va fi scos din uz. Ambele aparate vor fi folosite la prezentări, în funcție și de publicul care va participa la demonstrații. „Videoproiectorul oferă imagini spectaculoase, în timp ce aparatul analogic oferă o imagine mai clară, dar statică a boltei cerești”, a spus muzeograful Constanța Diamandi. Totodată, noul aparat permite și vizionarea filmelor documentare despre spațiul cosmic, astfel încât vizitatorul să afle și alte informații decât cele prezentate de către muzeografi. Pe lângă achiziționarea noului aparat, la Planetariu a fost schimbat și mobilierul sălii în care se desfășoară demonstrațiile. Practic, vechile scaune au fost înlocuite cu altele noi, speciale pentru Planetariu. „Noile scaune sunt mai mari și sunt înclinate pe spate, astfel încât să permită vizitatorului să privească mai ușor spre „bolta cerească” proiectată pe cupolă. Sunt mult mai confortabile”, a spus directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

PLANURI DE VIITOR Achizițiile nu se vor opri în acest punct. În viitor, Planetariul va fi dotat și cu un telescop de ultimă generație, care îi va ajuta chiar și pe cercetători să studieze mai bine Cosmosul. „Anul viitor vom avea și acest telescop care ne va permite să intrăm în comunitatea științifică”, a mai explicat Bîlbă. Totodată, se conturează și ideea amenajării unui nou planetariu, mult mai mare. „Practic, urmărim să construim un nou obiectiv, cu 200 de locuri, nu 60 cum are cel de acum, iar cupola va avea diametrul de 15 metri, de două ori mai mult decât cel actual”, a spus directorul CMSN. Până atunci, puteți participa la demonstrațiile ce au loc la Planetariu, la orele 10.30, 12.30 și 15.00. În viitor, este posibil să se dubleze numărul prezentărilor. Prețul unui bilet pentru adulți este de 10 lei, în timp ce biletul de intrare pentru copii costă 5 lei. Accesul copiilor mai mici de 5 ani este interzis.

Citește și:

Telescop performant la Planetariul din Constanța

Planetariul din Constanța, premiat la Gala "Astro 2015"



12