Plasticianul Vasile Jurje, aşteptat să expună la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plasticianul Vasile Jurje, aşteptat să expună la Constanţa

Cultură 29 Aprilie 2009 / 00:00 1404 accesări

Pictorul şi scenograful Vasile Jurje este un spirit tînăr, în ciuda celor 73 de ani pe care îi va împlini pe data de 26 iunie. Ataşat de oraşul Constanţa, de care îl leagă mai bine de jumătate din viaţă, artistul îşi doreşte să le prezinte constănţenilor ultima sa expoziţie personală, „Portrete şi culori“, care a fost prezentată luna aceasta, la Baia Mare. „Este datoria mea să prezint în faţa constănţenilor ultima mea expoziţie personală“, a mărturisit plasticianul Vasile Jurje, care nu a mai expus în oraşul de la malul mării din 1973. Cea mai recentă expoziţie a sa, „Portrete şi culori“, reuneşte 50 de lucrări.

Vasile Jurje este cunoscut în oraşul Constanţa nu numai prin intermediul lucrărilor sale prezentate în cadrul expoziţiilor colective, ci şi în calitate de scenograf. Pentru piesele de teatru a căror scenografie a semnat-o, a colaborat cu regizori precum Dominic Dembinski, Constantin Dinischiotu sau Geo Saizescu. Printre spectacolele asupra cărora şi-a lăsat amprenta creativă, amintim producţii ale teatrelor constănţene numite, la acea vreme, „Ovidius“, „Fantasio“ şi ale teatrului muzical pentru copii şi tineret, precum: „Beţia sfîntă“, „Fram, ursul polar“ sau „Pinocchio“. Vasile Jurje a colaborat şi cu maestrul Oleg Danovski, la realizarea spectacolelor de balet contemporan. În paralel cu scenografia, artistul a avut şi continuă să desfăşoare o bogată activitate în pictura şi grafica de şevalet, participînd la toate expoziţiile organizate de Filialele Uniunii Artiştilor Plastici din Piatra-Neamţ (1968-1980) şi Constanţa (1981-2000).

Vasile Jurje a urmat cursurile Liceului de Artă din Baia Mare şi ulterior, în 1967, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, la clasa profesorului Paul Bortnovschi, lucrînd apoi, mai bine de trei decenii, în marile teatre din ţară, ca scenograf. „Un sfert de secol am trăit prin grădinile Thaliei, sluijind-o cu credinţă şi dăruindu-i peste o sută de creaţii scenografice, dintre care vreo douăzeci, adevărate bijuterii. M-am luptat cu texte dramatice, regizori, actori şi directori zgîrciţi, cu rutina meşterilor de ateliere, pentru a onora arta scenei, creativitatea“, s-a destăinuit artistul Vasile Jurje. „Tîrziu, la terminarea simbriei, întors acasă doar cu un geamantan de amintiri peste care se aşterne uitarea, mi-am văzut atelierul trist şi gol, fără lucrări. Cele cîteva expoziţii personale şi sporadicele participări la viaţa plastică s-au dovedit a fi prea puţine, la ora bilanţului“, a continuat mărturisirea Vasile Jurje, care îşi doreşte, acum, la 73 de ani, să găsească „o picătură din apa nemuririi înainte de zborul printre stele“.

Numele artistului Vasile Jurje, născut în comuna Cicîrlău, Maramureş şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi al Uniunii Teatrale din România, se regăseşte în monografii şi dicţionare de specialitate, precum: „Artişti dobrogeni“ (Constanţa 2005) şi „Arta plastică dobrogeană“ (Constanţa 2006), volume semnate de criticul de artă Florica Cruceru. Activitatea sa, ca slujitor al Thaliei, a fost încununată de succes. Vasile Jurje a primit, în anul 1980, Premiul pentru Scenografie la Festivalul Naţional „Restituiri“, pentru spectacolul „Demiurgul“, de Vasile Voiculescu, montat la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani. De asemenea, spectacolele Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, la realizarea cărora a contribuit, au fost premiate la diverse festivaluri.



12