Preocupată să promoveze literatura, folclorul tradițional și personalitățile reprezentative ale comunității tătare din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a omagiat personalitatea poetului-rapsod Gevat Rașit (1927-2004). Evenimentul s-a desfășurat duminică, sub forma unui festival care a împrumutat numele poetului celebrat - „Gevat Rașit” - la căminul cultural din localitatea sa natală, Lumina.
Cu acest prilej, pe scena Căminului Cultural Lumina au urcat ansamblurile Mini-Karadeniz, Mini-Karasu, Kanara și Yildizlar, soliștii Sermin și Erdal Giumantar, precum și Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România. De asemenea, copiii care participă la cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare au recitat poezii scrise de Gevat Rașit.
De profesie farmacist și cadru militar în rezervă, Gevat Rașit a scris versuri, dar a compus și melodii. Tema iubirii față de limba maternă, familia, copilăria și obiceiurile tradiționale ale tătarilor dobrogeni au fost abordate de Gevat Rașit în creația sa literară. Reprezentative pentru creația sa sunt poeziile „destan”, de o profundă sensibilitate, pe care le-a scris în momente de grea încercare, precum pierderea unor ființe dragi.
În cadrul evenimentului, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, a anunțat că, în contextul organizării viitoarei ședințe de Consiliu Local, va iniția un proiect de hotărâre prin care o stradă din localitatea Lumina va purta numele Gevat Rașit.