Politicienii s-au hotărât când scad TVA și prețul carburanților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consens la consultări

Politicienii s-au hotărât când scad TVA și prețul carburanților

Eveniment 21 August 2015 / 00:00 1888 accesări

În iunie 2010, Guvernul PDL, condus de Emil Boc, cu susținerea fostului președinte Traian Băsescu, lua o decizie catastrofală pentru români: majora Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19 la 24%. Din dorința de a crește veniturile la bugetul de stat, portocaliii nu au ținut cont de faptul că o astfel de măsură urma să ducă la creșterea prețurilor și, automat, la o scădere a puterii de cumpărare. Timpul a dovedit că decizia de majorare a TVA a fost extrem de proastă și inutilă. Asta în condițiile în care mulți specialiști din economie au spus de la început că veniturile la bugetul de stat puteau fi crescute și prin alte metode, nu neapărat prin împovărarea populației. Să nu mai punem la socoteală faptul că, în timp ce românii erau nevoiți să bage mâna adânc în buzunar, Elena Udrea arunca bani în stânga și în dreapta pe diverse obiective inutile, cum ar fi săli de sport în vârf de munte, iar la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților se dădeau tunuri financiare.

MODIFICĂRI Majorarea TVA a fost o decizie greșită, lucru recunoscut de aproape de toată lumea, chiar și de unii dintre cei care au făcut parte din Guvernele PDL. Pentru a repara prostia comisă de Emil Boc, actualul Guvern condus de Victor Ponta a întocmit un nou Cod Fiscal, în care a inclus o serie de măsuri de relaxare fiscală, printre care cea mai importantă este revenirea TVA la 19%. Toate bune și frumoase. Partidele s-au înțeles rapid asupra noului Cod Fiscal și l-au aprobat aproape în unanimitate, fiind votat inclusiv de foștii pedeliști. Surpriza (neplăcută) cea mare a fost oferită de Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge proiectul noului Cod Fiscal. Motivul oficial invocat de Iohannis a fost că ”simpla relaxare fiscală poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluţiilor economice şi sociale viitoare”. Drept urmare, șeful statului a trimis proiectul la reexaminare. Decizia l-a surprins pe premierul Ponta, care spus că gestul lui Iohannis este pur politic. ”În esență, noul Cod Fiscal este cât se poate de liberal, prevăzând reduceri de taxe și diverse măsuri de relaxare. Tocmai de aceea, decizia lui Iohannis are un scop cât se poate de românesc, respectiv moartea caprei vecinului”, a apreciat Ponta.

Codul Fiscal, reanalizat

Pentru că s-au trezit cu cererea președintelui pe cap, reprezentanții partidelor parlamentare s-au așezat, ieri, la masă și au rediscutat proiectul noului Cod Fiscal. După câteva ore de analiză, membri ai PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20% din 2016, urmând ca din 2017 aceasta să ajungă la 19%, așa cum a fost până în 2010. Reducerea TVA a fost stabilită după ce premierul Ponta a anunţat, miercuri, că este de acord cu scăderea cotei TVA la 20%, faţă de 19% cât este prevăzut în noul Cod Fiscal, precizând că acest lucru l-a discutat şi cu preşedintele Iohannis, şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Concret, această reducere înseamnă prețuri mult mai mici la toate produsele de consum și o putere mai mare de cumpărare.

Taxa pe stâlp și supraacciza la carburanți, eliminate?

Reprezentanţi ai partidelor parlamentare au mai discutat ieri, în cadrul negocierilor asupra noului Cod Fiscal, varianta ca taxa pe construcţii speciale (cunoscută popular sub titulatura "taxa pe stâlp“) să fie eliminată la 1 ianuarie 2016, cum era iniţial prevăzut, însă supraaciza la carburanţi să fie menţinută până în 2017. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5 - 0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului. Ministrul de Finanţe a mai subliniat că impactul bugetar al eliminării taxei pe construcţii speciale este de un miliard de lei, în timp ce impactul eliminării supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fără TVA. Măsurile decise ieri vor fi incluse în noua variantă a proiectului de Cod Fiscal, care va fi supusă aprobării.



Ştiri recomandate

12