În urmă cu câteva zile, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că dosarul premierului Victor Ponta, care este cercetat pentru infracțiunile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătură privată, se apropie de final și că acesta va fi deferit justiției. După profețiile șefei DNA, ieri, premierul Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorii Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, care sunt acuzați că au prejudiciat complexurile energetice Turceni și Rovinari cu 5,6 milioane de euro. În ceea ce-l privește pe premier, acesta este acuzat că în 2008, în calitate de avocat, ar fi emis 17 facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Şova, pentru a reprezenta interesele complexelor energetice Rovinari și Turceni. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Şova. Ulterior, au existat informații venite dinspre DNA potrivit cărora premierul ar fi acuzat și de trafic de influență, deoarece, în 2012, l-a numit pe Șova în postura de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură drept mulțumire pentru contractele Rovinari și Turceni. În apărarea sa, șeful Guvernului a depus la dosar mai multe documente care ar atesta că acele contracte au fost perfect legale. De asemenea, Ponta a declarat în numeroase rânduri că a muncit pentru acele contracte și că și-a plătit toate taxele și impozitele către stat.
OPOZIȚIA VREA DEMISIA LUI PONTA Imediat după anunțul DNA, șacalii politici, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, i-au cerut premierului demisia, pentru că, spun aceștia, „este inadmisibil ca România să aibă un premier care este trimis în judecată”. Mai mult decât atât, s-a speculat și faptul că nu ar fi exclus ca șeful Guvernului să fie suspendat de președinte. Deşi Opoziţia şi-ar dori să speculeze politic momentul, Iohannis nu îl poate suspenda pe Victor Ponta. Cel puţin asta susţin experţii în drept constituţional. Conform articolului 109 din Constituţia României, aliniatul 2, suspendarea din funcţie de către şeful statului în cazul unui membru al Guvernului se poate realiza doar dacă faptele săvârşite au avut loc în timpul mandatului. Cum faptele de care este acuzat premierul Ponta au avut loc înainte de a fi premier, preşedintele nu îl poate suspenda.
LUI OPREA ÎI MIROASE A PREMIER Surprinzător este că, în aceeași perioadă în care Ponta a fost trimis în judecată, mâna dreaptă a premierului, vicepremierul Gabriel Oprea, a ieșit public și s-a lăudat cât de priceput ar fi el ca șef al Guvernului. ”Ca premier, aş reprezenta o soluţie. Acolo unde sunt, întotdeauna aduc un pic de siguranţă, sunt un om serios”, a afirmat Oprea. Asta în condițiile în care, până în prezent, Oprea a turuit într-una că nu îl interesează postul de prim-ministru.