Portretul unui erou care nu s-a născut încă: cine va fi noul Neil Armstrong al Planetei Roșii?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Portretul unui erou care nu s-a născut încă: cine va fi noul Neil Armstrong al Planetei Roșii?

Ştiință 03 Octombrie 2015 / 16:23 1453 accesări

Cine va fi primul om care va pune piciorul pe planeta Marte? Cât de puternic va fi el din punct de vedere psihologic, ținând cont de pericolele și izolarea unei misiuni spre Planeta Roșie ce poate depăși un an? Cine va forma echipajul acestei misiuni cu atât mai așteptate după ce NASA a confirmat, săptămâna aceasta, prezența periodică a apei în stare lichidă pe Marte? Site-ul lexpress.fr încearcă să facă portretul viitorului Neil Armstrong al Planetei Roșii, un erou care poate că nici nu s-a născut încă. "Sunt 90% șanse ca primul om care va păși pe Marte să fie american", preconizează Jean-Yves Le Gall, președintele Agenției spațiale franceze - Centrul Național de Studii Spațiale (Centre national d'études spatiales - Cnes), care a acceptat acest joc de imaginație. Este evident faptul că NASA dispune de un avans considerabil în competiția pentru cucerirea spațiului cu celelalte agenții spațiale - cel puțin în ceea ce privește planeta Marte, NASA a derulat și derulează cele mai numeroase misiuni științifice, atât de pe orbita acestei planete, cât și de la sol.

CUM VA ARĂTA ECHIPAJUL? Dacă primul om care va păși pe Marte va fi aproape sigur american, cum va arăta echipajul care-l va însoți? Va fi vorba de un echipaj 100% american sau se va opta pentru unul internațional, așa cum sunt echipajele de pe Stația Spațială Internațională (ISS)? Diferitele agenții spațiale își vor disputa dreptul de a trimite un astronaut în această misiune, estimează Jacques Villain, autorul cărții "Irons-nous vraiment un jour sur Mars?" (Vom ajunge, oare, într-o zi pe Marte? - Ed. Vuibert, 2011). Iar dacă astronauții americani au cele mai mari șanse de a porni spre Planeta Roșie, nu este exclus ca din echipaj să facă parte și un cosmonaut (rus) sau un taikonaut (chinez), un vyomanaut (indian) sau un spaționaut (francez), pentru a se respecta cosmopolitismul promovat de ISS.

Cu siguranță însă, cel puțin în prima misiune, nu vor putea merge reprezentanți ai tuturor națiunilor interesate de acest lucru. Numărul membrilor echipajului va fi limitat de volumul capsulei care-i va transporta și de masa care trebuie ridicată de pe Pământ. Conform unui scenariu vehiculat deNASA, echipajul va fi format din 4 - 6 membri, iar fiecare va dispune de alimente și echipamente, dintre care doar cele necesare igienei personale pe timpul misiunii vor depăși 300 de kilograme. Alte scenarii propun misiuni cu 3 - 4 membri ai echipajului, care urmează să călătorească prin spațiu vreme de 8 luni până la destinație, cu până la 40.000 km/h, cea mai mare viteză atinsă vreodată de om în spațiu. Odată ajunși pe Marte, membrii echipajului își vor amenaja o bază și vor rămâne acolo timp de câteva luni până la 2 ani, după care vor începe călătoria de 8 luni înapoi spre Terra.

O condiție esențială pentru succesul misiunilor cu echipaj uman pe Planeta Roșie este legată de menținerea sănătății psihice a astronauților. "Trebuie să ne asigurăm că aceștia vor ajunge în viață și capabili să-și continue misiunea pe Marte, după ce vreme de 8 luni au stat împreună, închiși într-un spațiu de 4 metri cubi", a mai susținut Jacques Villain. În plus, odată ajunși pe Marte, membrii echipajului se vor afla într-un scenariu cu totul diferit decât astronauții care au pășit pe Lună: "Membrii echipajului nu vor putea lua prea ușor legătura cu Pământul, iar în cazul în care vor apărea probleme, nu-i vom putea ajuta prea mult. Vor fi pe cont propriu". La orice întrebare ar fi adresată către Pământ, oricât de urgentă, răspunsul va veni după cel puțin 40 de minute din cauza distanței dintre cele două planete (un mesaj radio ajunge de la Marte la Pământ în aproximativ 15 minute, la care se adaugă tot atât pentru răspuns și un minim de 10 minute pentru formularea răspunsului).



12