Povești ale medicilor care lucrează sau au lucrat în afară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Workshopuri medicale

Povești ale medicilor care lucrează sau au lucrat în afară!

Sănătate 12 Ianuarie 2015 / 00:00 2469 accesări

Absolvenții facultăților de medicină din România pleacă pe capete din țară. Unii nu vor să mai audă de țara în care s-au născut și care i-a format, alții pleacă doar la specializări. Revin și nu regretă că muncesc în spitale mai puțin doate și fără să fie răsplătiți pe măsură. În ultima perioadă, la rotunjirea veniturilor contribuie colaborările lor în mediul privat. ”Din 2007 și până în 2014 au plecat din România 16.500 de medici, iar în UE, deficitul de medici este de peste 150.000, potrivit Colegiului Medicilor din România. Răspunsul la întrebarea dacă știu sau nu tinerii doctori care își părăsesc țările natale ce presupune să profeseze în alte sisteme a fost dat în cadrul workshopurilor MedVISE, organizate weekend-ul trecut, la Iași“, spune expert comunicare Luminița Vâlcea, semnatar al unui comunicat de mediatizare a proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes - MedVISE“, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”. ”Ce au descoperit cei care au plecat? De ce s-au întors unii dintre medicii tineri și valoroși? S-ar întoarce și alții dacă lucrurile s-ar schimba în sistemul de sănătate românesc?”, au fost alte probleme ridicate și dezbătute sub coordonarea managerului proiectului, prof. dr. Doina Azoicăi. Printre invitații workshopurilor s-a numărat și dr. Gabriela Badea, care și-a început cariera medicală în 2007, în Marea Britanie, imediat după susținerea examenului de licență. A parcurs toate etapele trainingului în Marea Britanie, iar în aprilie 2015 va termina rezidențiatul pe specializarea General Practitioner. Din 2008 și până în noiembrie 2014 a fost unul dintre directorii Societății Medicale Române din Marea Britanie, participând activ la dezvoltarea societății și la organizarea de evenimente sociale și profesionale.

”VREAU SĂ MĂ ÎNTORC”

”Vreau să mă întorc pentru că pentru la mine acasă este în România”, a spus doctorul. Dr. Badea a enumerat avantajele pe care le are în Marea Britanie, respectiv stabilitatea financiară, dezvoltarea profesională și personală, posibilitatea de a lucra într-un sistem medical bine stabilit și care oferă multe oportunități, sistemul de training, există reguli stabilite în legătură cu actul medical și conduita profesională, medicii formatori urmăresc îndeaproape evoluția rezidenților și sunt implicați în dezvoltarea lor profesională, nu există noțiunea de șpagă, relații, pile. Sunt însă și dezavantaje. Potrivit ei, anumite specialități sunt foarte competitive, este dificil de intrat în programul de rezidențiat, mulți medici care vin din străinătate încep să lucreze pe poziții denumite neoficial ”service provision”. ”Sunt și diferențe culturale care se reflectă asupra actului medical. Există foarte multe aspecte legate de comunicare, cum trebuie să se adreseze un medic unui pacient, cum să ceară consimțământul pentru a efectua o anumită procedură, cum să explice pacientului în termeni cât mai ușor de înțeles de ce face un anumit lucru. De multe ori, meseria de doctor implică și rezolvarea problemelor sociale ale pacientului”, a spus ea.

ASIGURAREA DE MALPRAXIS ESTE SCUMPĂ (MEDIC DE FAMILIE CU NORMĂ ÎNTREAGĂ - 8.000 £ PE AN).

Dr. Irina Constantinescu este unul dintre medicii care au decis să se întoarcă, după finalizarea doctoratului în Elveția. În prezent, este medic specialist Neurologie la Spitalul de Urgențe „N. Oblu” și asistent universitar la UMF ”Gr. T. Popa” Iași. A obținut titlul de Doctor în Neuroștiințe la Universitatea din Geneva, Elveția. A obținut premiul pentru cea mai bună teză de doctorat a Facultății de Medicină, Universitatea din Geneva, în iunie 2012. Între 2010 și 2013 a făcut stagii în cadrul rezidențiatului în Neurologie la Spitalul Universitar din Geneva. În 2010 a obținut un grant pentru formare în Medicina Somnului, în cadrul proiectului ”Marie Curie” - „Training in Sleep Research Sleep Medicine“ al Societății de Cercetare a Somnului, desfășurat la Universitatea Bolgna, Italia, Spitalul Universitar din Montpellier, Franța, și Kloster Secon, Germania. Dr. Constantinescu consideră că experiența în alte țări ne face să ne dăm seama că nu există frontiere, iar asimilarea ține de propria noastră atitudine. A experimentat lucrul în domeniul medical în străinătate și prorectorul UMF Iași, prof. dr. Radu Iliescu. El a povestit experiența sa ca cercetător care a lucrat mai mulți ani în Germania și SUA. ”Dacă vrei să faci performanță în cercetare, trebuie să mergi în SUA, însă drumul nu e totdeauna ușor”, spune el. La prima încercare, a trimis 120 de scrisori de intenție și a primit trei răspunsuri - negative. Un alt workshop a avut ca temă ”Farma, oportunități în carieră?”.

Taguri articol


12