Povestea ilustrată a unui război balcanic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
100 de ani de la Pacea de la Bucureşti

Povestea ilustrată a unui război balcanic

Cultură 09 August 2013 / 00:00 628 accesări

În urmă cu un veac, România răsufla uşurată după participarea la cel de-al Doilea Război Balcanic şi încheierea Păcii de la Bucureşti, din 10 august 1913. Evenimentul a fost marcat ieri, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, prin deschiderea expoziţiei jubiliare „Participarea României la cel de-al Doilea Război Balcanic”. Realizată de Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, în parteneriat cu colecţionari constănţeni de la Asociaţia Filateliştilor „Tomis”, expoziţia oferă o privire de ansamblu asupra conflagraţiei în urma căreia Cadrilaterul a revenit României, pentru 27 de ani. Imaginile de epocă sunt însoţite de texte reprezentative.

O PREMIERĂ ROMÂNEASCĂ Vedetele expoziţiei sunt cărţile poştale ilustrate având ca temă campania armatei române în Bulgaria. Acestea sunt atât de importante deoarece sunt printre primele din lume care au ilustrat un război în plină desfăşurare cu imagini din teatrul de operaţiuni. „Aceste cărţi poştale sunt primele din Europa, probabil şi din lume, care relatează, pe viu, evenimentele din timpul unui război. Editorii cei mai mari din Bucureşti, Editura Socec şi Editura Depozitul Universal Şaraga, au scos în serie destul de mare, în scop propagandistic, aceste ilustrate în care apare armata română victorioasă”, a spus arhitectul Radu Cornescu

În prezent, astfel de cărţi poştale sunt rare, deşi tirajul lor nu a fost mic. Explicaţia constă în faptul că, în timpul Primului Război Mondial, o parte din ele au fost distruse, iar în timpul regimului comunist, multe au dispărut definitiv, de teama represaliilor, sau au fost aruncate la gunoi, din cauza ignoranţei.

ILUSTRATE „VÂNATE” PE EBAY „În prezent, aceste cărţi poştale ilustrate sunt foarte rare şi colecţionarii le vânează pe eBay şi la târguri de antichităţi”, a mai spus arhitectul Radu Cornescu.

VOLUM La vernisajul expoziţiei s-au aflat colecţionarii constănţeni care au susţinut realizarea evenimentului, dar şi şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman. Acesta a spus că Al Doilea Război Balcanic va fi reflectat într-un volum care este pregătit pentru tipar în proporţie de 90% şi care aşteaptă finanţare pentru a putea vedea lumina tiparului.

Dr. Virgil Coman a fost impresionat în mod deosebit de exponatele colecţionarului George Neacşu din Mangalia. „Cărţile poştale referitoare la participarea României la cel de-al Doilea Război Balcanic au mai circulat în albumele cu fotografii, pot fi puse la dispoziţia cercetătorilor, însă surpriza mare, în opinia mea, este contribuţia lui George Neacşu din Medgidia. Acesta este în posesia unui regim al demobilizaţilor de la Medgidia, în care sunt prezentaţi o serie de participanţi la cel de-al Doilea Război Balcanic”, a spus dr. Virgil Coman.

Expoziţia de la Biblioteca Judeţeană este deschisă publicului până la sfârşitul acestei luni.

La realizarea expoziţiei îşi aduc contribuţia, alături de Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenii Arhivelor „Ovidius” Constanţa, Seviciul Istoric al Armatei, Asociaţia Filateliştilor „Tomis”, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” şi arhitectul Radu Cornescu. Colecţionarii care au contribuit la realizarea expoziţiei sunt: Cristian Baias, Gabriel Octavian Nicolae, Oana Cornescu, Radu Cornescu, Victor Codreanu, Daniel Codreanu, George Neacşu, Gheorghe Stănescu, Florin Buta şi Vasile Reghintovschi.



12