Catolicii sărbătoresc Paștele, prilej de imensă bucurie spirituală, dar și de amintiri cu cei plecați dintre noi. Se cuvine astfel să amintim de un mare om și suflet trecut la cele sfinte, fostul Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea. Ca orice om, Sfântul Părinte avea și el o... slăbiciune. Nimic de condamnat, mai ales că aceasta îi amintea de... gustul zilelor copilăriei sale în Polonia.
Într-o vizită pe care regretatul Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea a făcut-o în orașul său natal, Wadowice, în anul 1999, Sfântul Părinte a povestit că, în copilărie, el și prietenii săi își puneau banii la un loc pentru a putea cumpăra o prăjitură făcută de un patiser local. Acum, respectiva prăjitură este cunoscută în Polonia drept... prăjitura cu cremă a Papei. Un preot care a cinat cu Papa Ioan Paul al II-lea la un banchet public povestește că la finalul mesei a fost servit un desert special, preparat după o rețetă tradițională poloneză, care era favorita Papei. La vremea aceea, Sfântul Părinte își îngrijea deja sănătatea tot mai fragilă și dieta sa era atent supravegheată de medici specialiști de la Vatican. În seara aceea, unul dintre dieteticienii care se ocupau de Sfântul Părinte i-a cerut chelnerului care servea desertul la banchet să îi dea o porție mică acestuia, pentru că nu era tocmai potrivită sănătății lui. Numai că, profitând de neatenția medicului, Sfântul Părinte l-a rugat pe chelner să îi taie o bucată mai mare din prăjitura sa preferată.
Vă prezentăm delicioasa rețetă de prăjitură preferată de Ioan Paul al II-lea. Pentru blaturi este nevoie de aluat de patiserie, care se întinde în două foi egale, care se coc la cuptor așezate fiecare între două tăvi de aragaz, pentru a nu permite aluatului să crească la căldură, ci să rămână pufos, dar subțire. Crema este cea care face deliciul acestei prăjituri, mai ales că aceasta este foarte fină și în cantitate impresionantă! Pentru prepararea ei este nevoie de 2 căni lapte, 3/4 cană de zahăr, 1 linguriță de extract de vanilie, un praf de sare, 5 linguri de amidon de porumb și 6 gălbenușuri de ou. Ingredientele se pun într-o cratiță și se amestecă încontinuu, la foc mediu, până se transformă într-o cremă groasă. Cratița se ia de pe foc și se scufundă într-un vas cu cuburi de gheață, la răcit. Dacă nu se utilizează imediat, suprafața cremei trebuie acoperită cu folie de plastic, pentru a nu căpăta acea crustă neplăcută ca aspect și consistență. După răcirea cremei, aceasta se pune din abundență pe una din foile de patiserie coapte, acoperindu-se cu cealaltă, după care prăjitura se pudrează din abundență cu zahăr pudră. O rețetă simplă, pe gustul unui om cu un suflet deosebit, care nu și-a uitat niciodată rădăcinile poloneze.