Din acest an, Ziua Dobrogei este celebrată, pentru prima dată, ca sărbătoare națională, deoarece, așa cum spunea prof. univ. dr. Stoica Lascu într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, „14 noiembrie 1878 este una din orele astrale ale României, fără de existența căreia cu greu ne-am putea imagina evoluţia modernă şi contemporană, independentă şi prosperă a ţării noastre”. La fel ca în alți ani, la Constanța momentul este sărbătorit așa cum se cuvine, în instituții de cultură, dar și în școli, printr-o serie de activități educativ-artistice.
LECȚIE DESCHISĂ LA MUZEU În preambulul acestei sărbători naționale, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este programată vineri, 13 noiembrie, de la ora 10.00, tradiționala lecție deschisă „14 noiembrie - Ziua Dobrogei”. Evenimentul se va desfășura în aula „Adrian Rădulescu”, acolo unde este pictată în frescă istoria poporului român, pe pereții sălii fiind redate scene din Războiul de Independență (1877-1878) - în urma căruia Dobrogea a revenit în graniţele statului român -, precum şi portretele celor doi oameni politici importanţi ai perioadei, Mihail Kogălniceanu şi I.C. Brătianu.
ZIUA LA MUZEU, SÂMBĂTĂ NOAPTEA LA BIBLIOTECĂ Vor vorbi despre semnificația acestei sărbători naționale muzeograful dr. Lavinia Gheorghe și directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, dr. Corina Apostoleanu. Cea care conduce destinele „templului cărților” le va aminti elevilor participanți la simpozion că sâmbătă, în ziua în care se marchează 137 de ani la integrarea Dobrogei în granițele României, la Constanța va avea loc „Noaptea Bibliotecii”, între orele 16.00 - 24.00. Pe lângă mulțimea de evenimente organizate cu acest prilej, se pot face gratuit permise pentru acces la serviciile Bibliotecii, iar cei care au întârziat să restituie cărțile împrumutate vor fi scutiți de penalități.
ISTORICII CONSTĂNȚENI, PRIN ȘCOLILE DIN JUDEȚ Multe alte activități au loc în școlile din municipiul și județul Constanța. „Pentru marcarea momentului Reintegrării Dobrogei la Statul Român, la 14 noiembrie 1878 - dată asumată anul acesta de către Parlament drept Ziua Dobrogei, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (SSIR) organizează, ca în fiecare an, de altfel, mai multe manifestări în şcolile din municipiu şi judeţ. Principala manifestare, prin amploarea ei, se desfăşoară joi, ora 11.00, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanța”, a spus președintele filialei tomitane a SSIR, prof. univ. dr. Stoica Lascu.
Alte manifestări - unele în colaborare şi cu Filiala Constanţa a Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina - au fost deja organizate la şcolile Grădina, Cogealac, Râmnicu de Jos, iar altele sunt deja programate. La Tariverde, va avea loc o manifestare joi, de la ora 13.00, iar la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanţa, simpozionul „14 noiembrie 1878 - Ziua Dobrogei. 137 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român” se va desfășura în aceeași zi, de la ora 16.00.
Citește și:
„Razna prin povești” de Ziua Dobrogei
Pentru cititori, „Raiul” se deschide sâmbătă
„Repere dobrogene”, în prag de sărbătoare
Când sărbătoresc elevii din Ovidiu Ziua Dobrogei
Ziua Dobrogei, celebrată pentru prima dată ca sărbătoare națională
„14 Noiembrie 1878 - Ziua Dobrogei”
130 de ani de la reintegrarea Dobrogei în cadrul statal românesc (II)