Premierul britanic vrea cursuri de „deradicalizare” pentru jihadiști

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul britanic vrea cursuri de „deradicalizare” pentru jihadiști

Externe 14 Noiembrie 2015 / 11:15 550 accesări

Premierul britanic David Cameron a declarat, la mijlocul lunii octombrie, pentru jurnaliştii cotidianului „The Times”, că jihadiștii care se întorc din Siria trebuie să participe la cursuri de „deradicalizare”, în opinia sa extremismul islamic fiind cea mai mare problemă socială a Marii Britanii şi a Europei. De aceea, executivul de la Londra a decis să elaboreze o strategie pentru combaterea jihadismului. Premierul Cameron speră astfel să contracareze recrutarea, în Marea Britanie, a combatanților străini de către grupări jihadiste. Potrivit acestuia, aşa cum au urmat cursuri de „radicalizare”, pot urma şi cursuri de „deradicalizare”, cea mai vulnerabilă categorie fiind reprezentată de tineri, uşor de manipulat prin metode specifice, folosite la scară largă de islamiştii radicali.
Verificarea, de către serviciile de securitate secrete a corespondenţei electronice şi interceptarea şi ascultarea telefoanelor a celor bănuiţi că ar avea legături cu islamiştii radicali este o altă măsură extrem de bună pentru preîntâmpinarea acestui tip specific de cazuri, chiar dacă a fost intens mediatizată negativ. Pe de altă parte, această măsură nu a dat rezultatele scontate dacă ţinem cont de faptul că cele mai recente atentate au fost săvârşite de persoane care se aflau totuşi în baza de date a serviciilor secrete ca fiind islamişti radicali şi având legături cu Statul Islamic şi care nu au putut fi împiedicate să-şi ducă la bun sfârşit planurile criminale.
În opinia sa, islamiștii radicali amenință securitatea Marii Britanii și aduc prejuducii „democrației multirasiale și multireligioase”, acesta fiind și motivul pentru care executivul de la Londra a decis să elaboreze o strategie pentru combaterea jihadismului. În cadrul acestui plan, precizează Cameron, vor fi create programe de deradicalizare la care vor trebui să participe teroriștii eliberați din închisoare sau cei care au revenit din Siria.
Obiectivul planului este să atace „veninul” la toate nivelurile pentru a combate ideologia ce susține jihadismul, subliniază Cameron, avertizând că „înfrângerea dușmanilor noștri va cere timp, răbdare și o adaptare constantă”. Pe de altă parte, Cameron a susținut ideea sprijinirii musulmanilor care se opun retoricii extremiste și care luptă împotriva jihadiștilor. „Este bătălia unei generații”, a spus el, și ea „va fi câștigată numai cu argumente și putere de convingere, cu oameni care demonstrează puterea valorilor noastre liberale, democratice”, a mai indicat șeful executivului britanic într-un articol apărut înaintea publicării detaliate a strategiei sale pentru combaterea islamismului radical.

Guvernul Cameron a anunțat deja de mai multe ori de la începutul anului că va prezenta această nouă strategie, concretizată printr-un proiect de lege anti-extremism pe care o gândise să fie gata înainte de sfârşitul anului. Un „element cheie” al acestei strategii este „de a face mai mult pentru a proteja copiii și persoanele vulnerabile contra riscului de radicalizare”, a declarat Cameron, potrivit unui comunicat publicat de serviciile sale chiar înaintea prezentării strategiei anti-extremism.
Premierul David Cameron a anunțat că strategia pentru combaterea jihadismului a presupus o alocare financiară de 5 milioane de lire sterline (6,8 milioane dolari) pentru a ajuta asociațiile și organizațiile locale să combată propaganda jihadistă, menţionează jurnaliştii de la France Presse.
Guvernul de la Londra estimează că peste 700 de britanici au plecat în Siria și Irak pentru a intra în rândurile combatanților grupării Statul Islamic, circa jumătate dintre ei revenind între timp în Marea Britanie.



Ştiri recomandate

12