Premii pentru „filmele mici” şi autorii lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scurtmetraje între „miraj şi realitate”

Premii pentru „filmele mici” şi autorii lor

Cultură 09 Aprilie 2014 / 00:00 1043 accesări

Liceenii constănţeni şi colegii lor din ţară au oscilat între „miraj şi realitate”, iar rezultatele demersului lor creativ s-au văzut în filmele prezentate la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Scurtmetraj „FilmMic”. Cele mai bune scurtmetraje, inspirate din viaţa de zi cu zi a adolescenţilor, puşi mereu în faţa provocărilor şi a alegerilor, au fost premiate, ieri, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Toate cele 11 scurtmetraje finaliste au primit premii şi menţiuni speciale, după ce, în prealabil, au fost vizionate şi notate de juriul prezidat de regizoarea Carmen-Lidia Vidu.

CEI MAI BUNI Premiul I a fost obţinut de elevii de la Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” din Blaj, pentru scurtmetrajul „Om sau monstru”. Pe locul al II-lea s-a situat „Iubirea interzisă” a adolescenţilor de la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ, iar Premiul al III-lea a rămas la Constanţa, fiind adjudecat de liceenii de la„Ovidius”, pentru „Permanent midnight” .

Cea mai bună actriţă a fost Alisa Golgotă, alias Lulu, protagonista scurtmetrajului „Acesta nu este un miraj”, de la Colegiul Naţional „Spriu Haret” din Târgu Jiu. Cel mai bun actor a fost desemnat Bogdan Ciurezu, de la Palatul Copiilor Piatra Neamţ, pentru prestaţia din „O iubire interzisă”. Scurtmetrajul „Dorinţele nu se spun cu ochii închişi”, realizat de elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, a obţinut premiul pentru regie. „Persona”, scurtmetrajul elevilor de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, a avut cel mai bun scenariu, iar cea mai bună imagine a fost realizată de constănţenii de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, în filmul „O să vină”.

DE LA „FILMMIC” LA UNATC „Este primul film pe care l-am realizat împreună cu colegii mei, Cosmin Stănilă şi Carmen Constantinescu, şi nu mă aşteptam la un premiu. Ne-au inspirat viaţa de zi cu zi şi volumul „Lolita” (n.r. - de Vladimir Nabokov)”, a spus Ionuţ Duţu. Premiul obţinut de elevul din clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, îl motivează să meargă mai departe pe drumul profesioniştilor şi să dea admiterea la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti, specializarea imagine de film şi televiziune.

Menţiuni speciale au primit elevii de la Liceul „Traian”, pentru creativitatea arătată în realizarea scurtmetrajului „Masca indiferenţei”, dar şi liceenii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, pentru conceptul filmului „Teentaţii”. Constănţenii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au obţinut o menţiune specială cu „I See You”, pentru fantezie, iar cei de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” au primit o menţiune pentru ilustraţia muzicală a fimului „Peştele a zburat”.

Modernitate, tehnologie, creativitate

„Este prima dată când sunt invitată la un astfel de festival. Am avut o surpriză frumoasă să văd că tinerii au la dispoziţie o aparatură care le îmbunătăţeşte calitatea muncii. Dacă la teatru e nevoie de costume, lumini, lucruri care necesită efort financiar, în realizarea filmului este suficientă, uneori, o cameră bună sau un aparat ultramodern”, a spus preşedintele juriului, Carmen-Lidia Vidu. Regizoarea a făcut şi câteva recomandări: colaborarea cu profesionişti ai limbajului cinematografic şi evitarea conţinutului tezist.

Din juriu au mai făcut parte: directorul Casei Corpului Didactic, prof. Sorina Plopeanu, scriitoarea şi jurnalista Iulia Pană, producătorul Neptun TV Beatrice Popa, directorul Regiei Judeţene de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Constanţa, actorul Dan Cojocaru, şi scenarista Alexandra Păun - producător de film independent.



12