Președintele moldovean amână desemnarea unui premier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Președintele moldovean amână desemnarea unui premier

Externe 18 Decembrie 2015 / 17:25 666 accesări

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, care urma să desemneze, vineri, un candidat pentru funcția de premier, a amânat luarea unei astfel de decizii pentru luni. Anunțul a fost făcut de șeful statului moldovean după consultările cu liderii celor patru formațiuni pro-europene, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat și Partidul Popular European din Moldova. El a explicat că decizia sa a fost luată la solicitarea reprezentanților acestor formațiuni, care au motivat că mai au nevoie de discuții pentru a ajunge la un consens în privința candidatului la funcția de prim-ministru.

Vineri expira termenul-limită dat de președintele Timofti partidelor pentru a constitui o majoritate parlamentară și pentru a ajunge la un acord în privința unei candidaturi la funcția de premier. Nicolae Timofti declara anterior că, dacă partidele nu vor reuși să ajungă la un consens, el va nominaliza un candidat, indiferent dacă va exista sau nu o majoritate parlamentară care să învestească Guvernul. După ce a anunțat că este hotărât să desemneze un candidat la funcția de premier, liderii Partidului Democrat au dat de înțeles că ar putea declanșa procedura de demitere a șefului statului. Ulterior, la o întâlnire cu Nicolae Timofti, i-au cerut acestuia să-l desemneze pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, însă președintele a respins propunerea democraților.

În cadrul unei întrevederi avute joi seara cu ambasadorii statelor UE, Nicolae Timofti le-a vorbit diplomaților europeni despre tentativa structurilor oligarhice de a deturna cursul european al R. Moldova, despre presiunile exercitate asupra sa și a familiei sale și a promis că nu va ceda. Potrivit unui comunicat al Președinției, diplomații europeni și-au exprimat susținerea față de poziția lui Nicolae Timofti. R. Moldova nu are guvern de la sfârșitul lunii octombrie, când a fost demis Executivul liberal-democratului Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații din coaliția pro-europeană. Dacă deputații nu vor reuși să învestească un nou guvern până la 29 ianuarie 2016, șeful statului este obligat să dizolve Parlamentul și să stabilească data alegerilor anticipate.

Citește și:

Amendarea Constituţiei moldovene pentru a... preveni unirea cu România?!

Piloţii elicopterului moldovean doborât în Afganistan ar putea fi în viață

Harta României Mari, ruptă în Parlamentul de la Chișinău

Taguri articol


12