Presupus caz de spionaj britanic sau american la Guvernul german

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Presupus caz de spionaj britanic sau american la Guvernul german

Externe 27 Octombrie 2015 / 16:36 682 accesări

Autoritățile germane anchetează un nou caz de spionaj în care ar fi implicate serviciile britanice sau americane, după ce pe laptopul șefului unui departament din cancelaria Angelei Merkel a fost găsit un program-spion sofisticat, scrie cotidianul britanic ”The Daily Telegraph” în ediția de marți. Despre softul respectiv, cunoscut sub denumirea Regin, se crede că este folosit atât de serviciul britanic GCHQ, cât și de Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA. Informația privind deschiderea anchetei a apărut în publicația ”Der Spiegel” și a fost confirmată de procuratura federală. Oficial, urmărirea penală a fost deschisă împotriva unui autor necunoscut, dar surse au declarat pentru ”Der Spiegel” că ”nu există nicio îndoială în comunitatea de informații germană că instalarea softului are ca autor fie GCHQ, fie NSA”.

Relațiile Germaniei cu Marea Britanie și SUA s-au tensionat în urma unei serii de scandaluri de spionaj, în ultimii ani. În 2013, dezvăluirile fostului angajat NSA Edward Snowden cu privire la presupusa spionare de către NSA a telefonului mobil al Angelei Merkel au scandalizat opinia publică, iar anul trecut, Germania i-a cerut șefului biroului CIA din Berlin să părăsească țara, după ce a ieșit la iveală că un agent dublu în interiorul serviciului secret german a vândut documente clasificate SUA. Și Marea Britanie a fost implicată într-un scandal de spionaj în Germania, în urma dezvăluirilor că GCHQ a operat un post de ascultare secret la ambasada sa de la Berlin, pentru a monitoriza Guvernul țării-gazdă. La începutul acestui an, Guvernul britanic a scris cancelariei germane, amenințând că va întrerupe orice cooperare în domeniul informațiilor, din cauza unei anchete parlamentare germane asupra acestui caz de spionaj. Tensiunile s-au redus însă după ce s-a aflat că și serviciul german de informații BND a spionat aliați europeni. În luna iunie, autoritățile germane au închis, din lipsă de probe, o anchetă penală vizând presupusa interceptare a telefonului cancelarului Merkel.

Existența programului-spion Regin a fost făcută publică pentru prima dată de companiile de securitate informatică Kaspersky și Symantec, anul trecut. Se crede că Regin este capabil să extragă nu doar fișiere stocate, ci și date despre comunicațiile computerelor și să le trimită spre creatorul său fără a fi detectat. GCHQ a fost acuzat că a folosit Regin în 2013, într-o operațiune de supraveghere împotriva Belgacom, cea mai mare companie belgiană de telecomunicații, iar NSA că l-a utilizat pentru spionarea instituțiilor UE în 2010, inclusiv a misiunilor diplomatice ale UE la Washington și la ONU.

Citește și:

Contul de e-mail al șefului CIA, spart de un adolescent din SUA

Cetăţean ucrainean, închisoare pentru spionaj în Rusia

Șefii spionajului şi securităţii din Ankara, suspendați după atentat

Jurnalist american condamnat în Iran

SRI, campion mondial la ascultat. Mai tare ca FBI!

Congresul SUA anchetează activităţile serviciilor secrete privind raidurile ruse în Siria

”Spionii britanici pot controla smartphone-urile de la distanță, printr-un SMS”

CIA retrage personal din China

Japonezi reținuți în China pentru spionaj

Snowden are cont pe Twitter

Taguri articol


12