Prima carte de autor a lui Virgil Coman a fost lansată. Nu e însă ultima!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima carte de autor a lui Virgil Coman a fost lansată. Nu e însă ultima!

Cultură 16 Septembrie 2016 / 18:57 2771 accesări

Respectat pentru profesionalismul său și pentru generozitatea care l-a caracterizat în viața de zi cu zi, regretatul șef al Serviciului Județean al Arhivelor Constanța, dr. Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2016), și-a pus semnătura pe o serie de volume de documente sau studii, în calitate de coautor, coordonator, autor de prefețe sau postfețe. Lipsea însă din vastul său „Curriculum Vitae” o carte de autor, care trebuia să fie specială. A scris-o, iar cartea în care este cuprinsă și istoria familiei sale, a mamei sale de origine meglenoromână, a ieșit de sub tipar pe 5 august, cu zece zile mai devreme față de termenul stabilit, chiar în ziua în care regretatul om de cultură părăsea definitiv această lume, lăsând în urmă o lume consterantă, incapabilă să înțeleagă de ce Virgil Coman a pășit Dincolo în plină forță creatoare, lăsând în urmă familie, prieteni, colegi și o mulțime de proiecte neterminate și de cărți nescrise.

Acesta este motivul pentru care volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”, scris cu acribie, în stilul binecunoscut al lui Virgil Coman și publicată la prestigioasa Editura Etnologică din București, a fost lansat la Constanța - după evenimentele similare de la Dudeștii Noi și Cluj-Napoca -, vineri, 16 septembrie, în aula Bibliotecii Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”, în lipsa autorului ei de la a cărui moarte au trecut 40 de zile.

Însă aceasta nu este ultima carte a lui Virgil Coman, a asigurat prof. univ. dr. Tahsin Gemil. „Urmează o altă carte, o carte semnată Virgil Coman. El și-a făcut treaba, urmează ca eu să pun la punct ce a mai rămas. Așadar cartea va fi a lui Virgil Coman”, a anunțat prof. univ. dr. Gemil, în cadrul evenimentului omagial care s-a deschis cu un moment de reculegere.

UN PORTRET ELOCVENT BAZAT PE EVOCĂRI

În debutul evenimentului editorial a luat cuvântul prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, care a vorbit despre remarcabila relație de colaborare pe care a avut-o cu Virgil Coman. După aceea, invitații chemați să vorbească despre cartea „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” au îmbinat aspectele intelectuale și științifice ale regretatului istoric cu cele umane, creionându-i un portret elocvent.

„PICĂTURA CHINEAZEASCĂ ERA MĂSURA LUCRURILOR PENTRU VIRGIL COMAN”

Gazda întâlnirii „in memoriam”, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu, a vorbit despre strânsa relație de coloboare cu fostul șef al Arhivelor constănțene, care frecventa foarte des „templul cărților” de la Marea Neagră. Aceasta a amintit de perseverența și perfecționalismul lui Virgil Coman, care-și compara insistența profesională cu... picătura chinezească. „Picătura chineazească era măsura lucrurilor pentru Virgil Coman”, a spus dr. Corina Apostoleanu.

„Moartea este un fenomen natural de care nu vom scăpa, dar e bine să vină atunci când trebuie și să nu răpească dintre noi oameni precum Virgil Coman, în plină activitate profesională sau cum spune poetul italian „nel mezzo del cammin di nostra vita” (n.r. - „la mijlocul de drum al vieții noastre”, citat din „Divina comedie”, de Dante Alighieri)”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care a transmis și un mesaj de apreciere profesională din partea prof. univ. dr. Ioan Scurtu, președintele secției de Științe Istorice din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România. „Se știe că Virgil Coman a iubit foarte mult comunitatea din care se trăgea mama lui, meglenormânii. A fost cel mai bun cunoscător al acestei comunități. (...) Prin această carte, Virgil Coman intră în istoriografia română”, a mai spus prof. univ. dr. Ciorbea.

„Virgil Coman era un cercetător, un istoric veritabil în sensul că dădea prioritate sursei istorice, documentului”, a spus și prof. univ. dr. Tahsin Gemil, care a adăugat că regretatul istoric dobrogean mai avea în fața, din punct de vedere profesional, „cel puțin încă patru decenii de muncă”. Totodată, acesta a făcut și o propunere de suflet, invitându-l pe prof. univ. dr. Stoica Lascu să coordoneze un volum care să adune la un loc amintirile și gândurile celor care l-au cunoscut pe Virgil Coman. Universitarul Gemil Tahsin a mai amintit și despre lansarea volumului „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)” de la Cluj-Napoca, în cadrul primei ediții a Congresului Național al Istoricilor Români la care regretatul istoric dobrogean era așteptat, dar unde, din păcate, „numele lui a fost încadrat într-un chenar negru”.

Cercetătorul ştiințific dr. Emil Ţîrcomnicu de la Editura Etnologică din București a evocat colaborarea cu istoricul tomitan, atenția sa la detalii, care-i făcea cinste din punct de vedere profesional, precum și faptul că volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951)” a apărut, printr-o întâmplare uimitoare, nu pe 15 august, așa cum era stabilit, ci chiar pe 5 august, ziua morții lui Virgil Coman.

UN VOLUM SCRIS ÎNTR-UN STIL LIMPEDE, CARE POATE FI CITIT CU PLĂCERE ȘI UȘURINȚĂ ȘI DE NESPECIALIȘTI

„Îl cunoșteam pe Virgil Coman de 13 ani, de când a venit la Arhivele Statului din Constanța. L-am cunoscut profesional bine și l-am văzut cum s-a aplecat asupra documentelor de arhivă cu mult interes. (...) Avea o curiozitate deosebită”, a spus și arhivistul Constantin Cheramidoglu. Referitor la volumul lansat postum, Cheramidoglu a spus că este scris într-un „stil limpede, cu o exprimare clară, concisă”, putând fi citit „cu plăcere și ușurință și de nespecialiști, ajutându-i în înțelegerea epocii în care au trăit părinții și bunicii lor”.

Conf. univ. dr. Nistor Bardu a precizat primul ceea ce puțini dintre cei prezenți în aula BJC știau: faptul că lucrarea „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” este primul tom de autor al lui Virgil Coman. „Până la acest volum a publicat fel și fel de documente într-o mulțime de volume. Și-a făcut din publicarea documentelor o datorie”, a spus conf. univ. dr. Nistor Bardu.

În aceeași notă, prof. univ. dr. Stoica Lascu a continuat: „Într-adevăr este prima sa carte de autor. Virgil Coman se bucura ca un copil mare de fiecare apariție a unui volum (...) Este prima carte exclusiv de istorie privind meglenoromânii din România de după Primul Război Mondial”.

O CANDELĂ A ARS ÎN PERMANENȚĂ ÎN AMINTIREA REGRETATULUI ISTORIC

Pe tot parcursul evenimentului editorial, la care a luat parte și soția regretatului istoric dobrogean, profesoara Daniela Coman, pe un ecran amplasat în aula BJC au fost proiectate imagini cu cărțile care au apărut prin strădania și sub semnătura autorului omagiat. Este vorba despre volume de documente de referință pentru spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră, precum: „Catedrala Sfinții „Petru și Pavel” Constanța. 1883-2008”, „Moscheea Regală Carol I. 1910 - 2010”, „Dobrogea în arhivele românești 1597-1989”, „Schimbul de populație româno-bulgar”, „Tomis: Cenzurat/ Necenzurat”, „Dobrogea între medieval și modern. 1406-1918”, „Campania militară a României din 1913”, „Prefecții județului Constanța”, „Dobrogea, model de conviețuire multietnică și multiculturală”, „Dobrogea în izvoare cartografice otomane”. Cărțile au putut fi admirate într-o vitrină, amplasată într-un colț al aulei și pe care erau așezate un portret înrămat al lui Virgil Coman și o candelă care a ars în permanență.

Citește și:

Lansare de carte postumă Virgil Coman, la Constanța

Exclusiv! Visul lui Virgil Coman s-a împlinit: cartea i-a fost lansată

Regretatul Virgil Coman, omagiat la primul Congres al Istoricilor Români

Istoricul Virgil Coman, declarat cetățean de onoare al municipiului Constanța

Virgil Coman, omagiat în Mamaia, printr-o expoziție dedicată stațiunii centenare

Virgil Coman, arhivarul Raiului, cetățean de onoare post-mortem al Constanței

Istoricul Virgil Coman, cetățean de onoare al județului Constanța

Virgil Coman va îmbogăți galeria cetățenilor de onoare ai județului Constanța

Vreți ca regretatul Virgil Coman să fie cetățean de onoare al Constanței?

Exclusiv! Virgil Coman va fi cetățean de onoare și al județului Constanța

EXCLUSIV! Necropsia istoricului Virgil Coman, „furată“?

Virgil Coman va fi cetățean de onoare al Constanței

Directorul Arhivelor Naționale Constanța a murit la o lansare de carte!



12