Prima restaurare a Muzeului de Artă Populară, după aproape 30 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Monument istoric al Constanței, în continuă degradare

Prima restaurare a Muzeului de Artă Populară, după aproape 30 de ani

Administrație 25 August 2016 / 17:02 1809 accesări

Muzeul de Artă Populară din Constanța își va recăpăta strălucirea de altădată

Muzeul de Artă Populară din Constanța își va recăpăta strălucirea de altădată

Pentru a începe lucrările, clădirea Muzeului de Artă Populară va fi evaluată pentru a se stabili ce tehnici de reabilitare necesită

Pentru a începe lucrările, clădirea Muzeului de Artă Populară va fi evaluată pentru a se stabili ce tehnici de reabilitare necesită

Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Constanței, cel în care se află Muzeul de Artă Populară, are nevoie de o reabilitare serioasă. Oricine a trecut vreodată pe lângă această clădire-simbol și-a dat seama de acest lucru. Însă restaurarea nu se poate face după ureche, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un monument istoric și iconic al orașului. Primăria Constanța intenționează să obțină fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, dar pentru a putea întocmi un proiect în acest sens are nevoie expertize de specialitate.

Deși adăpostește comori inestimabile care spun milioane de povești despre originea noastră și cultura populară românească, Muzeul de Artă Populară din Constanța nu este în cea mai bună stare. Timpul trece nemilos peste bătrâna clădire de pe bulevardul Tomis nr. 32, aflată chiar în apropierea statuii Lupoaicei. Imobilul, construit în 1896, se degradează pe zi ce trece. Nici nu e de mirare, din moment ce ultima restaurare a monumentului istoric, în care au funcționat, acum mai mult de 100 de ani, chiar Primăria Constanța și Poșta orașului, a avut loc în urmă cu 27 de ani. Fațada clădirii-tezaur proiectate în stil Neoromânesc (ce reunește elemente arhitecturale tradiționale, multe dintre ele prezente și în lăcașurile de cult) prezintă numeroase crăpături și fisuri, tencuiala s-a degradat pe porțiuni largi, iar sistemele de preluare a apelor pluviale sunt vizibil deteriorate.

PRIMII PAȘI AI RESTAURĂRII: EXPERTIZELE TEHNICE

Aspectul fațadei reprezintă o mică parte din problemele clădirii-simbol a Constanței. Este posibil să fie afectată și structura de rezistență a imobilului, însă acest lucru poate fi stabilit cu siguranță doar în urma unor expertize de specialitate, în baza cărora se pot întocmi și proiectele de restaurare. Primăria Constanța, care administrează Muzeul de Artă Populară, lucrează la documentația necesară pentru obținerea de fonduri europene în acest sens. Primul pas a fost făcut, prin lansarea a două licitații pentru elaborarea unor expertize tehnice. Una dintre expertizele pe care Primăria vrea să le comande este studiul geotehnic, în care vor fi analizate caracteristicile terenului pe care se află clădirea, de la adâncimea pânzei freatice până la capacitatea de a susține o construcție. În baza acestui studiu se fac recomandări cu privire la proiectare și tehnicile de restaurare ce vor fi folosite. Pentru această expertiză, Primăria este dispusă să achite 9.500 de lei. Totodată, va fi realizată și o expertiză tehnică, în urma căreia se va stabili gradul de degradare în care se află clădirea, ce fel de lucrări sunt necesare pentru restaurare și cât va costa întreaga operațiune. Pentru expertiza tehnică, Primăria este dispusă să aloce 13.500 de lei fără TVA. De menționat este faptul că în baza acestor evaluări vor fi stabilite prețul și durata restaurării. Tot cu ajutorul acestor documente va fi întocmit proiectul ce va fi depus pentru acordarea finanțării de la Uniunea Europeană.



12