Primele măsuri în cazul focarului de toxiinfecție alimentară din Argeș

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alți copii au ajuns la spital

Primele măsuri în cazul focarului de toxiinfecție alimentară din Argeș

Sănătate 07 Martie 2016 / 15:42 629 accesări

Conform ultimelor date comunicate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeş, în 7 martie, numărul copiilor internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară (TIA) de la Şcoala Gimnazială nr.16 din Piteşti a crescut la 36. Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, într-un comunicat, că agentul economic care a preparat și a livrat hrana copiilor de la Școala Gimnazială din Pitești și-a suspendat activitatea încă din 6 martie. Patronul a fost sancționat de către DSP Argeș cu 1.000 de lei pentru nerespectarea circuitelor funcționale. ”Pe 7 martie, personalul care pregătește masa și o distribuie s-a prezentat la DSP pentru efectuarea coproculturilor. Tot pe 7 martie s-a reluat ancheta alimentară cu părinții și copiii prezentați și internați cususpiciune de toxiinfecție alimentară (la Spitalul de Pediatrie și Secția Boli Infecțioase Copii a Spitalului Județean de Urgență Pitești)”, anunță MS în documentul citat.

Reamintim că, în perioada 5 - 6 martie, 14 copii cu vârste cuprinse între 7 şi 11ani s-au prezentat laCentrul de Primire a Urgențelor al Spitalului de PediatrieArgeş cu simptome de febră, dureri abdominale, greață, frisoane, ulterior vărsături și scaune diareice. Diagnosticul la internare a fostsuspiciune de toxiinfecţie alimentară. ”Din afirmațiile părinţilor însoțitori, precum şi din cele ale copiilor internați reiese faptul că în 3 martie, la ora 12.30, au consumat în incinta Școlii Gimnaziale nr.16 Pitești, în cadrul programului after-school, la masa de prânz, un meniu format din brânză cu mămăliguţă, pulpe de pui la cuptor cu piure de cartofi și salată de varză albă. Tot dinafirmațiile copiilor internați,pulpele prezentau semne de alterare. Meniul copiilor este asiguratde o firmă privată”, potrivit MS. Debutul simptomatologiei a fost la aproximativ 24 de ore de la consumul alimentelor incriminate.

CAZUL DE LA GALAȚI Cât privește focarul de TIA de la Galați, din Şcoala Generală nr. 3, comuna Pechea, unde, în 4 martie, 17 copii au prezentat simptome digestive în urma consumului de lapte distribuit în şcoală, Direcția de Sănătate Publică locală a anunțat MS în legătură cu măsurile luate. ”Pe fondul anchetei epidemiologice derulate la agentul economic care furnizează laptele în şcoală, inspectorii sanitari au constatat faptul că rezultatul probelor bacteriologice a fost necorespunzător. Conform prevederilor HG 857/2011, art. 41, lit. c, s-au dispus sancţionarea contravenţională a agentului economic, precum şi suspendarea temporară a activităţii de producţie a punctului de lucru, până la remedierea deficienţelor constatate”, potrivit unui comunicat al MS. Totodată, a fost dispusă efectuarea de urgenţă a examenelor copro-parazitologice şi a exudatelor nazo-faringiene la personalul ce intră în contact direct cu alimentele, precum şi la personalul din procesul de producţie. Au fost recoltate probe de apă pentru examenul chimic şi bacteriologic. Au mai fost dispuse și măsuri precum: efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinsecţie cu o firmă autorizată; asigurarea şi respectarea circuitelor funcţionale; achiziţionarea de substanţe dezinfectante adecvate activităţii desfăşurate şi folosirea lor conform cu destinaţia de utilizare. Menționăm că,​ ş​i î​n acest caz, specialiştii DSP şi DSVSA Galaţi colaborează în cadrul anchetei epidemiologice pentru depistarea surselor îmbolnăvirilor, potrivit MS.



12