Primul test al sistemului european antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Care pe care

Primul test al sistemului european antirachetă

Externe 21 Octombrie 2015 / 15:55 924 accesări

Armata SUA și opt state aliate au efectuat, marți, primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoției a fost doborâtă cu succes de o rachetă de interceptare SM-3 lansată de pe „USS Ross“ (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, a anunțat Marina americană.

Este pentru prima oară când o rachetă interceptoare ghidată Standard Missile-3 (SM-3) Block IA, construită de Raytheon Co., ce nu este lansată de pe un poligon american, interceptează o rachetă balistică în teatrul european de operațiuni, se menționează în comunicatul forțelor navale americane. Potrivit scenariului, lansarea rachetei balistice experimentale cu rază scurtă de acțiune Terrier Orion a fost efectuată de pe un poligon din insulele Hebride, din Oceanul Atlantic, pe coasta de vest a Scoției. Simultan au fost lansate două rachete antinavale experimentale de pe nave ale coaliției, acestea fiind ulterior interceptate și distruse de o rachetă SM-2, lansată de pe „USS The Sullivans“ (DDG 68). A fost primul caz de utilizare a SM-2 în zona poligonului din insulele Hebride, potrivit Marinei americane. În acest test au fost implicate toate cele patru distrugătoare americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis de la baza Rota din Spania, potrivit Flotei a 6-a americane. La exercițiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia și-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. ”Acest exercițiu demonstrează angajamentul SUA în apărarea Europei prin navele Aegis și unitatea noastră, precum și profesionalismul marinarilor aliați”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor Navale ale SUA pentru Europa și Africa. Ferguson a mai spus că ”testul a demonstrat capacitatea grupului implicat de a desfășura o apărare eficientă a unei coaliții maritime împotriva unor amenințări simultane antinavale și cu rachete balistice”. În prezent, SUA continuă să creeze un sistem integrat de apărare antirachetă în Europa, a cărui componentă principală ar urma să fie sistemele Aegis terestre, cu noi rachete de interceptare la sol SM-3.

BAZĂ MILITARĂ RUSEASCĂ ÎN ARCTICA Rusia este pe cale să termine construirea unei mari baze militare în Arctica, unde 150 de soldați vor putea trăi autonom, timp de un an și jumătate, a anunțat, marți, Ministerul rus al Apărării. Construirea bazei, situată pe insula Terra Alexandra, în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică, este terminată în procent de 97%, și-a exprimat satisfacția ministerul. Botezată „Trefla Arctică“, această construcție amenajată în trei părți, pe o suprafață de 14.000 mp, cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană și echipament și va permite să se asigure o locuire confortabilă și efectuarea serviciului pentru un grup de 150 de persoane, timp de un an și jumătate. Soldații vor putea să se deplaseze între diferitele părți ale bazei prin culoare acoperite, care să-i protejeze de frig, atunci când temperaturile ajung la minus 47 grade Celsius în această regiune.

Rusia este pe cale să-și consolideze prezența militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnită și de alte țări precum Canada și Norvegia. Astfel, în septembrie 2013, președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat redeschiderea unei baze militare datând din era sovietică, în Arctica, abandonată în anii 1990. De atunci, mai multe nave care transportau personal și echipamente au fost trimise spre această bază situată în arhipelagul Noii Siberii, în estul Arcticii. În mai, Rusia a efectuat deja manevre militare de mare amploare în Arctica, iar în iulie și-a modificat doctrina navală, punând accent pe importanța strategică a acestei zone, cu dezvoltarea Flotei Nordului. La începutul lunii august, Moscova a revendicat în fața ONU, sprijinindu-se pe probe științifice, suveranitatea asupra a 1,2 milioane mp în Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi. Demersul rusesc, care ar urma să fie examinat în primele luni ale anului 2016, ar putea accelera cursa revendicărilor în această regiune cvasinelocuită pe care și-o dispută, de mai mulți ani, Rusia, SUA, Canada, Norvegia și Danemarca.

Citește și:

Ambasadorul Klemm: Eforturile SUA în domeniul apărării antirachetă nu sunt menite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia

Rusia cere României şi SUA să renunţe la sistemul antirachetă "cât nu este prea târziu"

SUA sunt pregătite să se apere în cazul unui atac nuclear din partea Phenianului

Scutul de la Deveselu intră în sistemul NATO anul viitor

Avioane ruseşti contra sistemului antirachetă din România

Bombardiere strategice ruseşti, amplasate în Crimeea



12