SUA prezintă joi, în Consiliul de Securitate al ONU, un proiect de rezoluţie vizând o extindere a sancţiunilor impuse Coreei de Nord, în urma ultimului test nuclear efectuat de Phenian, a anunţat misiunea americană la ONU. Consiliul de Securitate urmează să examineze proiectul joi, începând de la ora locală 15.00 (22.00, ora României), precizează serviciul de presă al ONU. ”Ambasadoarea Samantha Power va supune atenţiei Consiliului de Securitate un proiect de rezoluţie cu privire la impunerea unor sancţiuni în urma unui recent test nuclear, urmat de un tir interzis de rachetă balistică”, a declarat Kurtis Cooper, un purtător de cuvânt al misiunii. ”SUA doresc să coopereze cu membrii Consiliului, în vederea unui răspuns ferm şi global faţă de ultima serie de teste”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Coreei de Nord i-au fost impuse sancţiuni ONU în 2006, din cauza programului nuclear şi testării unor rachete cu rază lungă de acţiune. Phenianul a anunţat pe 6 ianuarie că a efectuat al patrulea test nuclear, al unei bombe cu hidrogen miniaturizate, iar după aceea a procedat, o lună mai târziu, la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, pe care a prezentat-o drept o plasare pe orbită a unui satelit, însă comunitatea internaţională a denunţat un tir de rachetă balistică. Diplomaţi de la ONU au anunţat miercuri că SUA şi China au ajuns la un acord asupra unui proiect de rezoluţie şi că speră ca acesta să fie adoptat în zilele următoare. Cele două puteri negociau acest text de mai multe săptămâni, în urma testului nuclear de la 6 ianuarie. Proiectul de rezoluţie prevede introducerea pe o listă neagră a numelor unor persoane şi entităţi, potrivit unor diplomaţi, care nu au oferit alte precizări.
Ministerul nord-coreean al Energiei Atomice şi Agenţia nord-coreeană pentru Dezvoltare Aerospaţială, organismul însărcinat cu lansarea rachetei balistice de luna aceasta, se află printre entităţile propuse să fie sancţionate, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap. Biroul pentru recunoaşteri generale, sancţionat deja de SUA pentru un presupus rol în atacul cibernetic vizând Sony Pictures în 2014, este de asemenea propus să fie introdus pe listă. China, aliata Coreei de Nord, şi SUA au avut puncte de vedere divergente în privinţa măsurilor de adoptat împotriva Phenianului, în urma testului nuclear din ianuarie. Washingtonul prefera măsuri dure, iar Beijingul, un dialog şi măsuri ONU mai puţin ferme, limitate la domeniul neproliferării. Între alte măsuri, SUA exercită presiuni ca chinezii să accepte o restricţionare a accesului navelor nord-coreene în porturile din întreaga lume, au declarat, pentru Reuters, diplomaţi occidentali. Washingtonul doreşte, de asemenea, să consolideze restricţionarea accesului băncilor nord-coreene la sistemul financiar internaţional, potrivit unor diplomaţi.