Proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța”, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiectul „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța”, la final

Cultură 14 Aprilie 2016 / 16:00 2427 accesări

Muzeul de Artă Constanța, în calitate de Promotor al Proiectului „Centrul pentru Educație Interculturală Constanța (CPEIC)”, alături de partenerii săi, Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights - IODHR din Norvegia, au organizat astăzi, 14 martie 2016, de la ora 12.00, la Muzeul de Artă din Constanţa, Conferinţa de închidere a proiectului pe care l-au implementat împreună.

Evenimentul a fost deschis de Doina Păuleanu, managerul de proiect şi directorul Muzeului de Artă Constanţa, care a prezentat participanţii la eveniment şi a mulţumit tinerilor din grupul ţintă, artiştilor care au participat la expoziţiile interculturale, precum şi conducerii celor două instituţii care au colaborat pentru realizarea proiectului, directorului Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, profesor Gevat Ismet Nejdet, precum şi decanului Facultăţii de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, prof.univ.dr. Daniela Hanţiu. Evenimentul a continuat cu prezentarea obiectivelor urmărite, acţiunilor întreprinse şi rezultatelor obţinute, aceasta fiind realizată de lector univ. dr. Cristina Gelan, reprezentantul Centrului Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța, asistent manager şi expert intercultural în proiect. Printre acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute au fost enumerate: crearea Centrului pentru Educație Interculturală la Constanța; organizarea a 7 ateliere de educație interculturală, în perioada septembrie 2015 - martie 2016, cu un grup țintă format din elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” și studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, care au vizat educarea acestora în scopul promovării valențelor interculturalității, dezvoltarea spiritului de cooperare și toleranță pentru o conviețuire multietnică armonioasă și consolidarea și promovarea istoriei culturale a minorităților; organizarea a două expoziții interculturale cu tinerii din grupul țintă, precum și cu artiști plastici consacrați din Constanța și din Norvegia, cu scopul de a promova educația prin artă și cultură pentru un public mai larg și de a crește mobilitatea la nivel internațional pentru artiști și operele lor; realizarea unei comunităţi virtuale de dialog intercultural prin promovarea creaţiilor grupului ţintă pe pagina de facebook a proiectului.
În cadrul evenimentului a avut loc şi festivitatea de decernare a diplomelor și a catalogului celor două expoziții interculturale realizate în cadrul proiectului, tuturor tinerilor din grupul țintă și ariștilor plastici implicați în proiect, precum şi premierea celor mai bune portofolii realizate de membrii grupului țintă al proiectului.
Artiștii din Constanța, care au primit diplome pentru participarea la expoziţiile interculturale au fost: Loretta Băluță, Marieta Besu, Eugenia Botezatu, Cătălin Botezatu, Aurelian Broască, Mihaela Ciuștea, Mirela Dimcea, Florin Ferendino, Răzvan Lipan, Niţă Manolescu, Nicolae Morărescu, Laura Nistorescu Seniuc, Marcel Pârâială, Lelia Rus Pîrvan şi Ignat Ștefanov.
Au fost premiaţi cinci dintre tinerii care au făcut parte din grupul ţintă, trei dintre aceştia cu premiile I, II şi III, iar doi cu menţiune. Premiul I a revenit elevei Mohammad Zoia de la Colegiul de Arte „Regina Maria”, premiul II studentului Argeşanu Claudiu Mihai de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, iar premiul III studentei Cernagor Lavinia de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. În ceea ce priveşte cele două menţiuni, acestea au fost înmânate elevei Muscalu Teodora Denisa de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi studentei Val Ana Christiana Narcisa de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. Premiile au fost înmânate de Florin Stoiciu, conferenţiar universitar la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, care a făcut parte şi din comisia de jurizare a potofoliilor tinerilor din grupul ţintă, alături de Dr. Doina Păuleanu - managerul de proiect, Sînziana Romanescu – lect.univ.dr. la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, Laura Seniuc – profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi Florin Ferendino - artist plastic. Premiile au constat în bani, pentru locurile I, II şi III fiind alocate sumele de 700 lei, 600 lei, respectiv 500 lei, iar în ceea ce priveşte cele două menţiuni, s-au alocat câte 450 lei pentru fiecare dintre acestea.
La eveniment au participat, alături de tinerii din grupul ţintă, susţinători ai acestora, artiştii implicaţi în proiect, membrii comisiei de jurizare, precum şi reprezentanţi ai mass-media locale.



12