Apple critică un proiect de lege din Marea Britanie privind supravegherea, considerând că riscurile de securitate naţională nu justifică slăbirea dreptului la viaţă privată şi punerea în pericol a datelor aparţinând câtorva sute de milioane de utilizatori, relatează Bloomberg. Cea mai valoroasă companie din lume conduce opoziţia din Silicon Valley faţă de proiectul de lege numit Investigatory Powers, prin care autorităţile de la Londra vor extinderea capacităţii agenţiilor de investigare a posibilelor crime sau atacuri teroriste. Printre altele, proiectul dă Guvernului acces la istoricul navigării pe internet a cetăţenilor britanici. Potrivit Apple, Guvernul britanic are deja acces la un volum de date fără precedent. Compania cu sediul în Cupertino, California, este îngrijorată în special că legea va slăbi instrumentele de asigurare a confidenţialităţii datelor, precum criptarea, creând vulnerabilităţi care vor putea fi exploatate de hackeri şi spioni guvernamentali.
Reglementările din Marea Britanie vor determina şi alte guverne să adopte probabil noi legi, paralizând companiile multinaţionale sub povara a zeci sau sute de legi specifice fiecărei ţări, potrivit Apple. ”Crearea unor căi de acces la date şi a unor capacităţi de interceptare va slăbi protecţiile incluse în produsele Apple şi va pune în pericol toţi clienţii”, afirmă Apple într-un document de opt pagini înaintat unei comisiei britanice care analizează proiectul. Ca răspuns la proiectul din Marea Britanie, Google, Facebook, Twitter, Yahoo şi Microsoft vor depune, la rândul lor, documente la comisie, potrivit ”Financial Times”. Companiile americane din sectorul tehnologiei au îmbunătăţit tehnologia de criptare, în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden referitoare la practicile de spionaj ale Agenţiei pentru Securitate Naţională din SUA, în 2013. Criptările folosite de Apple şi alte companii permit ca mesajele să poată fi accesate doar de destinatarul acestora şi sunt atât de puternice încât nici Apple nu are acces la date.
Directorul general al Apple, Tim Cook, a devenit un susţinător deschis al tehnologiei de criptare, afirmând că protejează comunicarea personală, precum şi datele din domeniul sănătăţii, financiar şi cel al afacerilor, pentru milioane de persoane care folosesc iPhone şi alte produse ale Apple. Într-un interviu acordat CBS, Cook a spus că atacurile teroriste de la Paris nu îi schimbă poziţia în această problemă şi că guvernele au la dispoziţie suficiente instrumente pentru a preveni atacurile. Apple colaborează deseori cu Guvernul britanic atunci când autorităţile solicită informaţii şi ajută la prinderea criminalilor şi la salvarea de vieţi. Totuşi, compania consideră că, dacă i se va cere să slăbească standardele de criptare, criminalii şi teroriştii vor continua să se folosească de alte tehnologii disponibile pe piaţă. Producătorul iPhone consideră că, prin impunerea slăbirii criptării în produsele Apple, proiectul britanic pune în pericol cetăţenii corecţi, nu criminalii, hackerii şi teroriştii, care vor continua să aibă acces la criptare.
Citește și:
Samsung va plăti către Apple despăgubiri de 548 de milioane de dolari
Vânzările de dispozitive portabile conectate la internet au crescut
Telefonul te poate ajuta să te îmbraci adecvat pentru vremea de afară
Noul album al lui Adele, indisponibil pe serviciile de streaming