PSD, câștigătorul alegerilor. Cei mai mulți primari și cei mai mulți consilieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rezultate finale la nivel județean

PSD, câștigătorul alegerilor. Cei mai mulți primari și cei mai mulți consilieri

Administrație 09 Iunie 2016 / 19:08 744 accesări

313.647 de locuitori din județul Constanța au votat la alegerile din 5 iunie

313.647 de locuitori din județul Constanța au votat la alegerile din 5 iunie

PSD este câștigătorul scrutinului din județul Constanța, adjudecându-și cei mai mulți primari și cele mai multe mandate în consiliile locale

PSD este câștigătorul scrutinului din județul Constanța, adjudecându-și cei mai mulți primari și cele mai multe mandate în consiliile locale

S-a tras linie după alegerile locale din 5 iunie. La nivelul județului, PSD este câștigătorul scrutinului, adjudecându-și cei mai mulți primari și cele mai multe mandate în consiliile locale. La nivelul primăriilor unde au fost cel puțin doi combatanți, actualul edil din comuna 23 August, Mugurel Mitrana, a înregistrat cel mai mare scor, adjudecându-și 96,33% din voturi. La polul opus, liberalul Liviu Negoiță a câștigat Primăria Cernavodă cu doar 26,78% din voturi. Schimbări masive au avut loc și la nivelul consiliilor locale - în trei din cele 70 de foruri administrative regăsim consilieri din câte șase formațiuni.

Au trecut și alegerile locale. Deși nebunia a fost mai mică decât la scrutinul din 2012, nu au lipsit acuzele de fraudă electorală. Cele mai grave învinuiri au fost la secția de votare 65 de la Școala nr. 37 din Constanța și la Cernavodă, unde au dispărut mai multe buletine de vot. Până la urmă, totul s-a rezolvat, iar acuzațiile nu s-au dovedit a fi adevărate. Datele finale ale Biroului Electoral Județean (BEJ) de Circumscripție Constanța arată că, din cele 70 de unități administrative, PSD a câștigat 33 de primării, PNL - 28, UNPR, ALDE și PMP - câte două, iar în trei localități au fost aleși independenţi. Exceptând situația de la Grădina, unde actualul edil Mariana Iacobici (PSD) a fost singurul candidat la funcția de primar, cel mai performant candidat la alegerile din 5 iunie a fost actualul edil din comuna 23 August, Mugurel Mitrana, care a fost ales de 96,33% din electorat. O impresie foarte bună a făcut și actualul primar al comunei Vulturu, Eugen-Marius Berbec. 94,02% dintre locuitorii comunei care s-au prezentat la alegeri au decis că vor să meargă în continuare pe mâna lui Berbec, în timp ce contracandidații acestuia de la PNL și PMP abia au luat 4,15 și, respectiv, 1,81% din voturi. Un alt primar cu state vechi care a rupt gura târgului la alegeri a fost actualul edil din Valu lui Traian, Florin Mitroi. Deși a avut doi contracandidați, de la PMP și PSD, Mitroi a fost votat pentru un nou mandat de 84,47% dintre cei s-au prezentat la urne. La polul opus, cel care a fost ales cu cele mai puține voturi a fost candidatul PNL la Primăria Cernavodă, Liviu Negoiță, care a obținut doar 26,78% din voturi. Nu a obținut foarte multe voturi nici candidatul ALDE pentru Primăria Hârșova, Viorel Ionescu, care a câștigat postul cu doar 36,15% din voturi.

CELE MAI PESTRIȚE CONSILII LOCALE, LA MEDGIDIA, COGEALAC ȘI LIMANU

Dacă mulți dintre primari și-au păstrat mandatele, la nivelul consiliilor locale, lucrurile stau cu totul diferit. Multe dintre forurile legislative locale și-au schimbat componența radical, dând posibilitatea formării unor noi majorități. După ce zilele trecute spuneam de situația complicată din Consiliul Local Municipal Constanța, unde PSD, care are 13 mandate, trebuie să colaboreze cu unul din partidele de pe dreapta politică, PNL ori PMP, sau cu independentul Andrei Popescu, acum ne referim la situația din principalele localități din județ. Una dintre cele mai interesante situații o regăsim la Mangalia, unde primarul liberal Cristian Radu va avea, în sfârșit, un Consiliu de partea sa. Dacă în mandatul 2012 - 2014 configurația s-a schimbat de-a lungul anilor, ajungându-se la situația ca, din 19 consilieri, liberalii să aibă doar unul singur, acum, în noua formă a Consiliului Local, PNL va avea 9 mandate, PSD - 4, ALDE - 3, UNPR -2 și PMP - 1. „Nu se pune problema să nu avem majoritate. De acum înainte, lucrurile vor sta cu totul altfel în oraș”, a spus unul dintre oamenii lui Radu. O situație de-a dreptul încurcată o regăsim la Medgidia, unde sunt nu mai puțin de șase formațiuni în Consiliul Local: PSD și M10 cu câte 5 consilieri, PNL cu 4, ALDE și UDTTMR cu câte 2 și Partidul „Mișcarea pentru Medgidia” (înființat de fostul liberal Marian Butnaru) - 1. De altfel, Medgidia nu este singura localitate unde avem o paletă largă de partide în Consiliul Local. Aceeași diversitate se regăsește la Cogealac și Limanu, unde consiliile sunt formate din câte șase formațiuni.

REZULTATE FINALE LA NIVEL NAȚIONAL

La nivel naţional, alegerile pentru consiliile judeţene au fost câştigate de PSD, cu 37,58% din voturile valabil exprimate, urmat de PNL cu 31,93%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,33% şi PMP cu 4,27%. Prezența la votul pentru consilii județene a fost de 49,77%, a anunțat, joi, Biroul Electoral Central. Cât privește votul pentru primari, PSD conduce cu 34,83%, urmat de PNL cu 31,49% și ALDE cu 5,73%. Candidații independenți au obținut 5,71% dintre voturi. La consiliile locale, PSD are 33,64%, urmat de PNL cu 29,60%, ALDE cu 6,52%, UDMR cu 4,66% și PMP cu 4,30%. Prezența la votul pentru primării și consilii locale a fost de 48,17%. La nivelul județului Constanța, din cei 630.649 de cetățeni cu drept de vot, 313.647 și-au exprimat dreptul constituțional, adică 49,73%.

Taguri articol


12