Râca din Consiliul Local Mihail Kogălniceanu a ajuns la Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalurile post-electorale nu mai contenesc

Râca din Consiliul Local Mihail Kogălniceanu a ajuns la Guvern

Administrație 06 Octombrie 2016 / 18:01 1183 accesări

În Mihail Kogălniceanu, aleșii se ceartă din orice, precum animalele din junglă

În Mihail Kogălniceanu, aleșii se ceartă din orice, precum animalele din junglă

Nu știm cum se face, dar după absolut fiecare scrutin local ne confruntăm cu un fenomen care ne arată că spiritul de dictator nu a murit niciodată în România. Cel puțin o comună sau oraș funcționează cu un Consiliu Local ce nu are numărul necesar de aleși astfel încât să se poată considera că asigură reprezentativitatea întregii populații. Așa ceva se întâmplă în comuna Mihail Kogălniceanu, unde șase din cei 17 consilieri locali nu au fost învestiți în funcție nici la patru luni după alegeri. În timp ce primarul PNL al localității, Ancuța Belu, spune că cei șase nu au fost învestiți pentru că nu s-au prezentat la ședința de constituire a Consiliului Local, reprezentanții ALDE (partid din care fac parte cei șase aleși) spun că la mijloc este o ilegalitate.

Când credeam că sezonul scandalurilor de după alegerile locale s-a încheiat peste tot și că nu au rămas probleme nelămurite la nivelul administrațiilor locale, au reieșit la iveală conflicte ce par să nu se mai rezolve niciodată. În comuna Mihail Kogălniceanu, de exemplu, neînțelegerile dintre aleșii locali nu mai contenesc. Reamintim că, în Mihail Kogălniceanu, asemenea scandaluri sunt la ordinea zilei și, uneori, implică inclusiv agresiuni verbale și fizice. Exemple sunt destule, dar amintim doar evenimentele de la sfârșitul lui iulie 2015, când aleșii aflați în funcție la vremea respectivă s-au certat și aproape s-au și bătut la o ședință de Consiliu Local.

CONSILIUL LOCAL FUNCȚIONEAZĂ ILEGAL?

Nici în 2016 nu s-au liniștit lucrurile, iar conflictele continuă chiar și după alegerile locale din 5 iunie. Una dintre problemele care generează neînțelegeri este legată de faptul că actualul Consiliu Local nu este în componență completă. Asta pentru că, la ședința de constituire a forului, cei șase consilieri aleși pe listele ALDE au lipsit, motiv pentru care nu au fost învestiți în funcție. Așa se face că, în prezent, Consiliul Local Mihail Kogălniceanu funcționează cu 11 aleși, în loc de 17, cât ar trebui să aibă. În această formulă funcționează și acum, la patru luni de la alegeri, și chiar a adoptat o serie de hotărâri. Situația a stârnit nemulțumirea aleșilor din ALDE, care consideră că forul a fost constituit și funcționează ilegal. Senatorul de Constanța al ALDE Gigi Chiru a trimis o interpelare către ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, prin care îi cere să lămurească, din punct de vedere legal, situația. În interpelarea sa, Chiru explică faptul că, potrivit legii, ședința de constituire este legală dacă participă cel puțin două treimi din numărul consilierilor aleși, iar în cazul în care nu se poate asigura această majoritate, ședința se va organiza, în aceleași condiții, peste trei zile, la convocarea prefectului. „Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu este format din 17 consilieri locali, două treimi însemnând 12 consilieri. Având în vedere acest aspect și faptul că la ședința de consiliu au fost prezenți doar 11 consilieri, nu a fost îndeplinită condiția de cvorum cerută de lege. Nici până în acest moment cei şase consilieri ALDE nu au fost validaţi, iar Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu a aprobat hotărâri care, în această situaţie, sunt lovite de nulitate”, se arată în interpelarea senatorului Gigi Chiru.

„ALEȘII ALDE AU SFIDAT PE TOATĂ LUMEA”

La rândul său, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, a spus că adevărul este altul. „Consilierii ALDE au lipsit nemotivat de la ședința de constituire, sfidându-i atât pe alegători, cât și pe consilieri, pe prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, și pe jurista care l-a însoțit pentru a verifica legalitatea ședinței. Cu toate acestea, ei au fost validați în funcție, dar nu au drept de vot, pentru că nu și-au depus jurământul. Dar dacă vor anularea hotărârilor importante pe care le-am adoptat din iunie și până acum, n-au decât să organizeze o nouă rundă de alegeri locale. Mie nu mi-e teamă de nimic pentru că știu că tot ce am făcut a fost legal, iar consilierii locali în funcție chiar și-au dat silința pentru binele comunității”, a declarat Belu. Nu de aceeași părere este și reprezentantul ALDE din Mihail Kogălniceanu, Iosif Valer Mureșan, care a declarat că prefectul Adrian Nicolaescu a constatat legalitatea constituirii Consiliului Local în mod incorect. „Consilierii ALDE au decis să lipsească de la ședința de constituire pentru că aveau informații că se pregătește o revoltă mare împotriva lor. Li s-a spus că oamenii vor arunca cu ouă și cu roșii în ei, așa că au decis să nu se prezinte. În aceste condiții, cvorumul nu a fost îndeplinit, iar prefectul ar fi trebuit să anuleze ședința și să convoace alta peste trei zile. Nu s-a întâmplat așa, ceea ce este ilegal”, a declarat Mureșan. Cu siguranță că adevărul este undeva la mijloc și, într-un fel sau altul, va ieși la iveală. Rămâne, însă, o chestiune nelămurită. Cum se ajunge ca, de fiecare dată, după alegerile locale să existe mereu cazuri în care consilieri locali nu sunt învestiți în funcțiile în care AU FOST ALEȘI, din motive subiective? De ce, nici până acum, nu s-a remediat acest lucru prin lege? Acest fenomen trenează de mai bine de 20 de ani și este un semnal clar că spiritul de dictator nu a murit în România.



12