RADET trece la contorizarea individuală?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectul depinde de... cerere

RADET trece la contorizarea individuală?

Administrație 28 Februarie 2016 / 15:57 5252 accesări

Unul dintre avantajele noului sistem de încălzire centrală este reprezentat de încălzirea instantanee a caloriferelor

Unul dintre avantajele noului sistem de încălzire centrală este reprezentat de încălzirea instantanee a caloriferelor

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa: „Datorită noului sistem, fiecare are posibilitatea să-și stabilească singur consumul de energie termică”

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa: „Datorită noului sistem, fiecare are posibilitatea să-și stabilească singur consumul de energie termică”

Mulți dintre cei care se încălzesc în sistem centralizat s-au tot plâns, de-a lungul timpului, de faptul că plătesc mai mult decât consumă, că apa și caloriferele nu se încălzesc suficient de repede, că au costuri comune prea mari sau că, din cauza unor persoane care nu și-au plătit facturile, sunt debranșate de la rețeaua de termoficare toate apartamentele dintr-un bloc. Aceste probleme au fost abordate anul trecut, în toamnă, în cadrul unei dezbateri organizate de municipalitate cu președinții asociațiilor de proprietari și locatari. La momentul respectiv, directorul general al RADET Constanța, Liviu Popa, a promis că va găsi o soluție pentru a rezolva cât mai multe dintre aceste probleme.

CONTORIZARE INDIVIDUALĂ Așa se face că la prima întâlnire din acest an dintre municipalitate și liderii asociațiilor de locatari și proprietari, care a avut loc în 25 februarie, Popa le-a prezentat participanților proiectul unui nou sistem de încălzire, care presupune contorizarea individuală a consumatorilor. „Practic, este o alternativă la actualul sistem, astfel încât să permită contorizarea pe fiecare apartament în parte și nu pe asociație de locatari. Instalarea noului sistem presupune schimbarea modului de distribuție de pe verticală pe orizontală. Adică se elimină complet coloanele verticale care traversează fiecare apartament și se montează alte coloane, care vor fi distribuite pe casa scării. Din conductele principale de pe casa scării vor porni alte țevi, distribuite pe orizontală, care vor traversa fiecare apartament. Fiecare contor va fi poziționat pe casa scării, lângă ușă, și va înregistra consumul fiecărui apartament. În acest fel, vor dispărea costurile comune la nivel de asociație de locatari, care au provocat numeroase litigii între vecini. În plus, constănțenii au posibilitatea să-și stabilească singuri consumul, în funcție de disponibilitatea financiară și de confortul dorit”, a explicat Liviu Popa. Practic, noul sistem prezentat de șeful RADET este similar cu cel de la rețeaua de gaze. De asemenea, spune Popa, caloriferele se vor încălzi aproape instantaneu, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să aștepte mult timp să crească temperatura. Mai mult, în cazul în care un locatar nu își plătește facturile la timp, apartamentul său va putea fi debranșat fără să îi afecteze pe vecini.

CINE PLĂTEȘTE? Directorul RADET a precizat că, din punct de vedere tehnic, sistemul poate fi instalat. În plus, costurile pentru instalarea conductelor până la apartamente vor fi asigurate de Primăria Constanța, dacă vor exista suficiente solicitări astfel încât să se justifice rentabilitatea investiției. „Președinții asociațiilor de locatari care vor contorizare individuală ni se pot adresa la sediul din strada Badea Cârțan nr. 14A sau direct la Primărie. Momentan, suntem la stadiul de dezbateri, iar dacă vor exista mai multe cereri din partea locatarilor, vom începe să întocmim proiectele pentru fiecare bloc în parte și vom demara lucrările”, a explicat directorul RADET. Important de precizat este că, pentru instalarea noilor conducte în locuințe, costurile vor fi suportate de locatari. Potrivit conducerii RADET, investiția este cuprinsă între 100 și 150 de euro, în funcție de mărimea apartamentului. Totuși, constănțenii vor avea posibilitatea să plătească eșalonat.



12