Radu Beligan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Recunoaştere

Radu Beligan, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Cultură 08 Februarie 2014 / 00:00 2903 accesări

Corpului profesoral al Universităţii „Ovidius” i s-a alăturat, vineri, o personalitate a teatrului şi filmului românesc care face cinste oricărei instituţii de cultură din ţară: maestrul Radu Beligan. Actorul şi regizorul care a intrat în Cartea Recordurilor, deoarece, la venerabila vârstă de 95 de ani, continuă să joace pe scenă, a devenit Doctor Honoris Causa al universităţii tomitane, la propunerea Facultăţii de Arte. Festivitatea de acordare a înaltului titlu academic a avut loc în Sala Senatului din Campusul instituţiei de învăţământ superior.

După discursul susţinut de preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Petru Bordei, şi după ce decanul Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Hanţiu, a rostit „Laudatio”-ul, maestrul Beligan a primit diploma de Doctor Honoris Causa, redactată în latină, făcându-şi semnul Sfintei Cruci. De asemenea, el a mai făcut un gest emoţionant şi simbolic: a sărutat medalia universităţii, care i-a fost oferită, reprezentându-l pe marele poet latin exilat la Tomis, Publius Ovidius Naso.

UN FIU DE ŢĂRAN CARE A LUAT MASA CU REGINA „Născut în 1918, la 14 decembrie, în Galbeni, comuna Filipeştii de Bacău, Radu Beligan este legat ombilical de înfăptuirea României Mari, după cum a spus de atâtea ori. Recunoaşte că este fiu de ţăran care a mers cu vaca, a mers desculţ şi, fantastic, a ajuns mai târziu să ia masa cu regina Angliei, care, între noi fie vorba, este cu opt ani mai tânără decât Domnia Sa”, a spus prof. univ. dr. Petru Bordei. De asemenea, preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius” a mai menţionat că maestrul Beligan a petrecut pe scenă 75 de ani, „aproape jumătate din istoria teatrului românesc”.

REMARCABIL „Pentru toate acţiunile sale i se conferă epitetul „remarcabil”. A avut numai cronici elogioase semnate de personalităţi ale condeiului: Camil Petrescu, Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Nicolae Carandino, Tudor Vianu, Ion Barbu. A avut parteneri celebri de scenă. Este numit monument naţional sau supraom de prieteni şi colegi”, a spus şi decanul Facultăţii de Arte, conf. univ. dr. Daniela Hanţiu.

La ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, s-au mai aflat la prezidiu: rectorul interimar al Universităţii „Ovidius” prof. univ. dr. Ion Bordeianu, şi prorectorii prof. univ. Victor Ploae şi conf. univ. dr. Florin Anghel.

La eveniment, maestrul a fost însoţit de Mona Radu, autoarea piesei de teatru „Lecţia de violoncel”, care s-a jucat, joi, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. În cadrul reprezentaţiei de joi, maestrul a primit diploma de onoare şi Medalia de Aur a municipiului Constanţa, din partea primarului Radu Ştefan Mazăre şi a Consiliului Local. Distincţiile i-au fost înmânate pe scenă de viceprimarul Decebal Făgădău.

Casetă

„A ÎMBĂTRÂNI ÎNSEAMNĂ A DEVENI MAI LIBER” Emoţionat, deşi aplauzele îl însoţesc de-a lungul celor 75 de activitate în slujba muzei Thalia, Radu Beligan a spus: „În semn de recunoştinţă pentru onoarea pe care Universitatea „Ovidius” mi-o face, daţi-mi voie să vă împărtăşesc un mic secret: a îmbătrâni este contrariul a ceea ce se crede în mod curent. În tinereţe, la vremea când nu ţi-ai definit încă opţiunile, eşti împovărat de greutatea tradiţiei şi a adevărurilor cu care ai fost îndoctrinat. Tânăr fiind, crezi în ideile răspândite, în cele care aleargă pe toate drumurile. Eşti gata să aderi la tot şi la toate. Cari în spinarea ta greutatea familiei, a tradiţiei, a grupului din care faci parte, a societăţii. În ceea ce mă priveşte, am trăit înaintarea în vârstă ca pe o detaşare de toate aceste poveri. A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai uşor, mai liber”, a spus Radu Beligan. „Dintre toate operele, cea mai frumoasă este o viaţă bine trăită. Aş zice chiar că este opera de artă prin excelenţă. Vă mulţumesc tuturor pentru titlul acordat şi vă doresc tuturor o viaţă lungă şi frumoasă ca a mea”, a conchis maestrul.



12