Cultura şi ştiinţa românească au suferit o mare pierdere prin trecerea la cele veșnice a matematicianului Solomon Marcus, membru al Academiei Române, care a părăsit această lume joi, 17 martie, la vârsta de 91 de ani, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”.
În opinia matematicianului și academicianului Viorel Barbu, colegul său era de anvergura lui Grigore Moisil. „Solomon Marcus este una dintre cele mai mari personalităţi din spectrul matematicii, poate chiar de anvergura lui Grigore Moisil. S-a ocupat de analiză matematică, de logică, chiar de lingvistică desprinsă din algoritmii matematicii. Totodată, a reuşit să integreze matematica în fenomenul cultural larg, asociaţiile pe care le stabilea între mai multe paliere ale gândirii sunt fascinante şi revelatoare”, a spus academicianul.
La rândul său, criticul și istoricul literar Eugen Simion, membru al Academiei, a spus că Solomon Marcus, care a lansat o nouă știință, „lingvistica matematică”, reprezenta „un spirit de alertă, un spirit de vigilenţă în cultura noastră foarte înceată şi foarte parazitară şi mai ales părăsită de oamenii politici”.
„El a voit, şi în parte a şi reuşit, să împace matematica, de pildă, cu alte ştiinţe, cu ştiinţele umaniste. Îmi amintesc că cu câteva decenii în urmă a lansat o ştiinţă nouă, lingvistica matematică, o ştiinţă care a fost privită cu oarecare scepticism de oamenii de litere, de filologi, dar a avut şi aderenţi, câţiva tineri filologi care i s-au alăturat lui Solomon Marcus”, a precizat academicianul Eugen Simion.
Au transmis mesaje de condoleanțe și președintele României, Klaus Iohannis, precum și Ministerul Culturii, prin intermediul Facebook-ului. „Am primit cu multă tristețe vestea dispariţiei academicianului Solomon Marcus. Performanța sa științifică și devotamentul pentru a construi un sistem educațional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții. Va rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înțelepciunea si dragostea cu care şi-a desăvârșit viaţa şi cariera. Transmit sincere condoleanțe şi sunt alături de cei care îl respectă şi îl iubesc pe academicianul Solomon Marcus. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.
„Ministerul Culturii exprimă condoleanțe familiei și deplânge trecerea în rândul celor drepți a profesorului și academicianului Solomon Marcus, o personalitate multidisciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă științifică cu valențe universale”, au scris și reprezentanţii Ministerului Culturii.
SCURTĂ BIOGRAFIE Solomon Marcus s-a născut în data de 1 martie 1925, în județul Bacău. După absolvirea studiilor liceale, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București, obținând apoi titlurile științifice de doctor în matematică și doctor docent. După absolvirea facultății, a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București.
Reputatul matematician și-a pus amprenta pe numeroase studii interdisciplinare, iar opera sa a fost citată de peste 1.000 de autori. A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi din Europa, și nu numai, și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate.
Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al Academiei Române.
Citește și:
Doliu în lumea teatrului: s-a stins soția lui Ion Lucian!
Umberto Eco, DHC al Universității „Ovidius”, înmormântat, marți, la castel
Umberto Eco a plecat... „În căutarea limbii perfecte“
A murit compozitorul Pascal Bentoiu
UNITER deplânge moartea Elenei Negreanu
A murit actorul român care a jucat cu Andy Garcia în „Modigliani”
S-a stins actrița Melania Ursu
Actorul George Alexandru va fi înmormântat luni
Teatrul Mic în doliu: a murit actorul Sorin Medeleni, la vârsta de 63 de ani