Reabilitarea Cazinoului ar putea începe în toamnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Monumentul va reveni la gloria de altădată

Reabilitarea Cazinoului ar putea începe în toamnă

Administrație 12 Mai 2016 / 12:01 1315 accesări

Licitația privind reabilitarea Cazinoului a fost reluată de curând, așa că lucrările ar putea începe chiar anul acesta

Licitația privind reabilitarea Cazinoului a fost reluată de curând, așa că lucrările ar putea începe chiar anul acesta

Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău: Să sperăm că, de acestă dată, nu vor mai exista probleme din partea contestatarilor”

Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău: Să sperăm că, de acestă dată, nu vor mai exista probleme din partea contestatarilor”

După ani de contestații și litigii, Cazinoul din Constanța ar putea fi reabilitat în sfârșit. Compania Națională de Investiții, care a preluat edificiul pentru a-l restaura, a reluat licitația privind reabilitarea clădirii. Dacă nu vor exista probleme majore și plângeri, lucrările vor începe, cel mai probabil, în septembrie. Prin urmare, avem mari șanse ca, în următorii ani, Cazinoul să revină la gloria de altădată.

Cazinoul din Constanța, monument istoric de mare importanță, ar putea reveni la gloria de altădată cât de curând. Compania Națională de Investiții (CNI), care a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, a reluat, zilele trecute, licitația privind restaurarea clădirii-simbol a României, ceea ce înseamnă că lucrările ar putea începe chiar anul acesta. „Să sperăm că, de această dată, nu vor mai exista probleme din partea contestatarilor, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când a fost un adevărat du-te-vino al plângerilor legate de procedură. Din câte am văzut, CNI a elaborat pentru această procedură o documentație mult mai clară care, cred eu, îi va împiedica pe contestatari să blocheze licitația. Prin urmare, dacă totul va merge bine, este posibil ca CNI să înceapă lucrările în septembrie”, a declarat, pentru „Telegraf”, primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău. Potrivit profit.ro, firmele care vor să lucreze la restaurarea Cazinoului trebuie să depună oferte până în 27 iunie.

„O MATAHALĂ ÎMPOPOȚONATĂ”

Ajunsă în paragină după nouă ani în care a fost abandonată, clădirea Cazinoului nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil ArtNouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” (conform wikipedia.org). Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

REABILITAREA, O POVESTE FĂRĂ SFÂRȘIT

După mai mulți ani în care s-a degradat vizibil, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006, însă Guvernul Alianței PNL + PD a blocat orice demers. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, ea a fost transferată în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând astfel demersurile pentru restaurarea monumentului. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme. Prin urmare, licitațiile au fost reluate, ceea ce înseamnă că lucrurile se îndreaptă spre un făgaș normal.

Citeste si:

Se reia licitația privind restaurarea Cazinoului

Cazinoul din Constanța, văzut prin obiectivul unui celebru fotograf olandez



12