Rebelii din Ucraina s-au plictisit de armistiţiu şi vor să lupte în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E război mondial?

Rebelii din Ucraina s-au plictisit de armistiţiu şi vor să lupte în Siria

Externe 09 Octombrie 2015 / 16:11 867 accesări

A început cu Ucraina și s-a extins în Siria. Mama Rusie știe ce vrea, în ciuda opoziției deschise sau mai pe... furiș a comunității internaționale, o expresie cam goală de conținut în ultima vreme. Din păcate, Rusia are aliații ei și lumea s-a împărțit în două, cu teroriștii împărțiți și ei frățește: unii de partea Rusiei, alții, mai frumos... ambalați, de partea coaliției conduse de SUA. Un lucru este însă cert: raidurile își greșesc țintele de ambele părți, iar lumea fuge speriată de bunii samariteni care le bombardează casele în căutarea teroriștilor și se refugiază în Europa. O soluție la care contribuie chiar și europenii, pentru că vineri, de exemplu, Franța a bombardat și ea poziții ale Statului Islamic în Siria. Nu se știe încă dacă le-a nimerit sau dacă nu cumva a băgat groaza în oasele altor sirieni care navigă acum pe Mediterana spre primitoarea Europă. E cu „va urma“! Însă chiar și războiul ajunge să... plictisească. Pentru că lucrurile s-au mai calmat în estul Ucrainei, rebelii pro-ruși se gândesc să ia drumul Siriei, măcar de dragul căldurii de acolo, dacă nu de dragul lui Putin. Deci, conflictul e mondial, cu luptători de toate culorile și religiile.

Pe măsură ce luptele au încetat în estul Ucrainei, rebelii pro-ruşi îşi analizează opţiunile: să aştepte reluarea conflictului, să se întoarcă la viaţa civilă sau chiar să se îndrepte spre războiul din Siria, informează agenţia AFP. ”Nu se mai desfăşoară lupte şi unii oameni sunt plictisiţi", a declarat, pentru AFP, un luptător rebel care îşi spune Turok. ”Oamenii pe care îi ştiu m-au încurajat să merg în Siria, este cald acolo”, a adăugat el. Cele peste 18 luni de lupte între forţele guvernamentale din Ucraina şi insurgenţii pro-ruşi - despre care Vestul şi autorităţile de la Kiev susţin că sunt susţinuţi de Rusia - s-au oprit brusc de când cele două părţi au convenit asupra unui nou armistiţiu, la începutul lunii septembrie. De atunci, Moscova a lansat raiduri aeriene în Siria, la cererea preşedintelui aliat Bashar al-Assad, operaţiuni despre care Rusia insistă că atacă militanţii SI. În prezent, unii rebeli din Ucraina, dintre care mulţi sunt originari din Rusia şi sunt descrişi de Kremlin drept voluntari, spun că se gândesc să meargă pe frontul din Siria. Afirmaţiile rebelilor au fost respinse însă de presa locală.

Relatări potrivit cărora rebelii pro-ruşi au plecat în Siria nu au fost confirmate de autorităţile separatiste şi nici nu au putut fi verificate de surse independente. Rusia a exclus trimiterea de trupe terestre proprii pentru a lupta alături de forţele lui Assad şi se limitează, pentru moment, la atacuri aeriene. Preşedintele Comisiei de Apărare din Duma rusă, Vladimir Komoedov, a declarat însă, luni, că este sigur că voluntari pro-ruşi din estul Ucrainei ar ajunge eventual să lupte alături de forţele lui Assad.

În ciuda eficienței pretinse de ruși în anihilarea grupării SI în Siria, se pare că mai multe rachete lansate de pe navele din Marea Caspică au căzut în Iran, în loc să lovească pozițiile SI. Cel puțin patru rachete rusești s-au prăbușit în Iran, un membru al Pentagonului sugerând că incidentele s-au soldat cu victime pe teritoriul țării respective. Iranul nu a confirmat informația, fiind foarte probabil ca regimul de la Teheran să mușamalizeze incidentele datorită alianței cu Rusia.

GENERAL IRANIAN UCIS ÎN SIRIA Un general iranian din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGR) a fost ucis în apropiere de Alep, unde se afla pentru a oferi consiliere armatei siriene în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI), a anunţat Corpul, vineri. Generalul Hossein Hamedani a fost ucis joi noaptea. Iranul este principalul aliat în regiune al preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, căruia-i furnizează ajutor militar şi economic în războiul civil ce devastează ţara de peste patru ani. Teheranul dezminte că a trimis vreun fel de trupe în Siria, insistând că oferă doar o consiliere militară forţelor lui al-Assad în lupta împotriva unor grupări teroriste. Sute de militari au sosit de la sfârşitul lui septembrie, în cadrul celei mai mari mobilizări de forţe iraniene de până în prezent, pentru a participa la o ofensivă terestră majoră în vestul şi nord-vestul Siriei, declarau, săptămâna trecută, surse locale pentru Reuters.

SUA şi aliaţii lor luptă de un an împotriva SI în Siria, iar în paralel depun eforturi diplomatice în vederea îndepărtării lui al-Assad de la putere. Washingtonul a respins orice cooperare militară cu Rusia în Siria, acuzând Moscova că urmează o strategie tragic eronată, care îi obligă pe americani la contacte militare limitate, de bază, pentru asigurarea securităţii piloţilor.

JURNALIST SIRIAN UCIS DE SI Un jurnalist sirian a murit în regiunea nordică a țării, într-un atac cu maşină-capcană, atribuit organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), informează ”The New York Times”. Salih Mahmud Leyla, de 27 de ani, a murit joi seară, în oraşul Hreitan din nordul provinciei Alep, potrivit agenţiei naţionale de presă din Turcia, Anadolu Agency. Salih Mahmud Leyla, originar chiar din Alep, era angajat al unei agenţii locale de ştiri din nordul Siriei. În luna iulie, a fost rănit în timp ce transmitea despre confruntările din Alep, fiind transportat în Turcia, pentru îngrijiri medicale.

Citește și:

Alegerile locale din estul Ucrainei, amânate

Poroșenko atacă dur Rusia

Conflictul din Ucraina costă 5 milioane de dolari pe zi

Rusia vrea să declanșeze un război mondial?

4 rachete rusești cu țintă Siria au căzut în Iran

Taguri articol
UcrainaRusiaRebeliSiriaStat IslamicSUA


12