Rebelii sirieni sprijiniţi de Vest, Armata Siriană Liberă, au spus că vor respinge orice ofertă de ajutor militar din partea Rusiei, atât timp cât ea continuă să îi bombardeze, după ce această ţară a transmis că este pregătită să ofere susţinere aeriană... rebelilor patriotici, pentru combaterea SI. Rusia a insistat că raidurile aeriene pe care le lansează îi ţintesc doar pe terorişti. Cu toate acestea, activiştii au anunţat atacuri cu bombă repetate, lansate de avioanele ruse, în zone unde militanţii SI au activitate redusă sau chiar inexistentă. Rusia a lansat campania de raiduri aeriene pe data de 30 septembrie, pentru a susţine regimul Bashar al-Assad.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că Moscova este pregătită să ofere susţinere aeriană opoziţiei siriene, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, şi să colaboreze cu alianţa internaţională condusă de SUA în lupta împotriva acestui grup islamist. El a apreciat totodată că refuzul continuu al coaliţiei internaţionale conduse de SUA de a oferi armatei ruse informaţii privind obiectivele rebelilor şi islamiştilor SI este o mare greşeală. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a catalogat drept farsă un raport al Human Rights Watch (HRW), potrivit căruia două atacuri aeriene, lansate pe data de 15 octombrie, în provincia Homs, ar fi ucis 59 de civili, inclusiv 33 de copii. Campania aeriană rusă, alături de întăririle oferite de mişcarea libaneză Hezbollah şi de sute de trupe combatante din Iran, a permis forţelor guvernamentale să lanseze ofensive terestre asupra mai multor zone controlate de rebeli. Bashar al-Assad şi-a exprimat recent mulţumirea faţă de susţinerea Moscovei şi a spus că eliminarea grupurilor teroriste ar rezolva problemele Siriei.
Rusia, aliatul-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, vizează în aceste raiduri organizaţia Stat Islamic şi grupurile rebele din Siria. Washingtonul şi partenerii săi susţin că aceste raiduri urmăresc mai degrabă să îl salveze pe Bashar al-Assad, SUA şi NATO acuzând Rusia că vizează poziţii ale insurgenţilor sirieni, susţinuţi de Occident. Moscova a respins acuzaţiile şi a dat asigurări că nu a trimis efective terestre pe teritoriul sirian. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.
Citește și:
Al-Assad, gata să organizeze alegeri prezidenţiale, cu acordul poporului sirian
Raidurile Rusiei au afectat cinci spitale, raidurile SUA - ”doar” unul
Vizită-surpriză a președintelui sirian la Kremlin
Zeci de civili şi rebeli ucişi în atacuri aeriene ruseşti în Siria
Rusia ar putea lansa rachete asupra SI în Siria de pe navele sale din Mediterana