Rectorul de la „Ovidius”, reţinut pentru luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei infracţiuni reţinute la DNA

Rectorul de la „Ovidius”, reţinut pentru luare de mită

Eveniment 31 Iulie 2013 / 00:00 12556 accesări

Caz fără precedent la Constanţa! Rectorul Universităţii „Ovidius”, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din Constanţa, a fost reţinut pentru luare de mită. Ampla acţiune efectuată ieri la Constanţa, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, l-a vizat pe rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure. El a fost ridicat de procurorii DNA de pe stradă, în jurul orei 7.30, în timp ce se îndrepta către Universitate. În acest caz, procurorii DNA au efectuat două percheziţii. Prima a fost la domiciliul lui Epure, descindere ce a durat până în jurul prânzului. Ulterior, rectorul a fost însoţit de jandarmii şi de procurorii DNA la sediul Universităţii „Ovidius”, în Campusul universitar. Cea de-a doua percheziţie s-a efectuat în biroul rectorului, care era deja sigilat de anchetatori, în prezenţa prorectorului, prof. univ. dr. Gabriela Stanciu. La biroul rectorului, procurorii DNA au stat mai bine de cinci ore, timp în care anchetatorii au ridicat mai multe documente care i-ar putea ajuta în anchetă. În cele cinci ore, Dănuţ Tiberius Epure a fost asistat de avocatul său, Cătălin Filişan. La finalul percheziţiilor, Dănuţ Tiberius Epure a fost escortat de jandarmi la duba Poliţiei şi dus la sediul DNA Bucureşti. În urma audierilor, procurorii vor stabili măsurile care se vor lua împotriva sa. În momentul în care a fost întrebat de jurnalişti dacă a luat şpagă, Epure a negat acest aspect.

10.000 DE EURO Potrivit anchetatorilor, în iulie 2013, Dănuţ Tiberius Epure ar fi cerut de la doi studenţi suma de 9.000 de euro pentru a le asigura un loc la Facultatea de Farmacie din cadrul instituţiei de învăţământ superior. În schimbul banilor, rectorul urma să le dea candidaţilor subiectele la disciplinele de concurs. „Din banii pretinşi în luna iulie 2013, învinuitul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie”, se arată într-un comunicat al DNA. Potrivit procurorilor, rectorul nu se află la prima abatere. Anul trecut, a făcut acelaşi lucru pentru o altă candidată la aceeaşi facultate. „În cursul lunii august 2012, învinuitul, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius”, pe un loc destinat cetăţenilor străini”, mai precizează procurorii DNA. Menţionăm că, în această anchetă, procurorii au în vizor şi alte cadre didactice din universitatea constănţeană. Aseară târziu, Epure a fost reţinut pentru 24 de ore, alături de o altă persoană, Stere Tala, care nu are nicio calitate specială. Conform afirmaţiilor procurorilor, Stere Tala a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani, astfel că acesta este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită. De asemenea, în cauzaă, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de alte persoane.

SE PREGĂTEŞTE O ŞEDINŢĂ EXTRAORDINARĂ A SENATULUI La prânz, preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Petru Bordei, nu fusese informat, oficial, despre desfăşurarea anchetei. „Nu ştiu nimic despre acest lucru. Doar am auzit”, a spus profesorul. În condiţiile date, teoretic, reprezentanţii conducerii universităţii trebuie să se întrunească pentru a discuta ce decizie va fi luată în cazul rectorului, prof. Epure, şi, până la urmă, care va fi soarta universităţii, ea fiind pusă, în condiţiile date, într-o lumină complet nefavorabilă. „Imediat ce vom primi o informare oficială de la anchetatori şi în funcţie de ce conţine informarea, ne vom întruni în şedinţă extraordinară a Senatului. De comun acord trebuie să luăm o decizie, potrivit regulamentului”, a declarat preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius”.

„DACĂ ESTE ADEVĂRAT, ESTE IMPARDONABIL” Vizavi de acuzele la adresa rectorului Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Tiberius Epure, şi cercetările efectuate de DNA, au reacţionat şi oficialii din învăţământ. Fostul ministru al Educaţiei şi membru în Comisia de Învăţământ din Senatul României, prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, a declarat că Epure ar putea să fie suspendat din calitatea de rector până ce Justiţia clarifică situaţia sa. „Dacă este adevărat ceea ce spun anchetatorii, atunci este impardonabil. Nu este un lucru care să bucure pe cineva sau să facă cinste învăţământului”, a declarat, pentru „Telegraf”, prof. dr. ing. Andronescu. În plus, ea a spus că a purtat o discuţie şi cu preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), prof. univ. Sorin Mihai Cîmpineanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, iar prof. Epure ar putea pierde şi calitatea de vicepreşedinte al CNR, obţinută în urmă cu puţină vreme.

Prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, a devenit rector al Universităţii „Ovidius” Constanţa în februarie 2012, după ce a fost ales de cadrele didactice din universitate, de reprezentanţii studenţilor din consiliile facultăţilor şi din Senatul Universităţii. Luna trecută, el a devenit şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România. Potrivit declaraţiei de avere, prof. Epure deţine, împreună cu soţia sa, un teren de 750 de metri pătraţi la Techirghiol, două case de locuit în Constanţa, două autoturisme BMW. Însă averea sa nu se opreşte aici. El mai are şi bijuterii în valoare de 10.000 de euro, tablouri de 8.000 de euro şi conturi în bancă cu multe zerouri, deschise la mai multe bănci.

Contactaţi de reporterii ziarului „Telegraf”, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au declarat, ieri, că instituţia va reacţiona oficial în cazul rectorului constănţean după ce vor primi o informare din partea DNA. Potrivit regulamentului, MEN poate numi, interimar, un rector la „Ovidius”.



12