Se exprimă cel mai bine prin imagini, dar nu orice fel de imagini, ci unele aflate în mișcare și care, cel mai important, spun o poveste și sunt însoțite de sunet. Este vorba despre liceenii din întreaga țara pasionați de tabletă, smartphone, calculator, dar care au de spus de poveste. Propria lor poveste, pe care o doresc să o împărtășească cu ceilalți folosindu-se de avantajele pe care ei, cei din generația high tech, le au din plin.
Acești tineri cărora le plac provocările și competiția au fost vedetele celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Național de Scurtmetraj pentru Liceeni „Filmmic”, organizat și inițiat de Liceul Teoretic „Traian”. Dacă anii trecuți, „filmele mici” incluse în festival nu au avut teme foarte optimiste - sau cel puțin adolescenții nu le-au interpretat așa -, anul acesta scurtmetrajele cu final pozitiv au fost premiate. Nici nu se putea altfel, deoarece tema din acest an a fost clară: Optimism! Așa se face că anul acesta, deși măcinați de angoase și de problemele inerente trecerii de la copilărie spre o viață mai responsabilitate, „Tinerii nu se mai sinucid, ci merg la mare”. Replica îi aparține vicepreședintele juriului, poeta și jurnalista Iulia Pană, care a făcut trimitere la scurtmetrajul câștigător al Premiului I, „A 27-a zi fără soare”.
RECUNOAȘTEREA OLIMPICILOR Filmul prezintă povestea a patru adolescenți care-și propun să se sinucidă, disputându-și spațiul - o clădire părăsită -, unde vor să facă gestul final. Din fericire, marea devine... marea lor salvare. Câștigătorii, elevi ai Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, nu au putut fi prezenți la gala de premiere. Absența lor a avut o motivație demnă de laudă: participarea la olimpiade școlare.
„Noi, cei care ne ocupăm de film mare, suntem foarte recunoscători că voi faceți aceste filme mici, care sunt foarte importante pentru noi (...) Sunt singură că în această sală sunt mari regizori de viitor”, le-a spus liceenilor invitata specială a galei „Filmmic”, producătoarea Oana Giurgiu, co-fondator și director executiv al Festivalului Internațional de Film din România (TIFF).
50 DE FILME ÎNSCRISE, 11 FINALISTE Din cele 50 de filme incluse în competiția „Filmmic”, doar 11 au fost incluse în gala laureaților, însă numărul premiilor a depășit numărul scurtmetrajelor - 13 -, deoarece s-au dat premii pentru cei mai buni - regizor, actor, actriță, scenarist.
După deliberările juriului, prezidat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, palmaresul s-a conturat astfel: Premiul al II-lea i-a fost acordat filmului „Flori de gheață”, elevul Bogdan Ciurezu de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț fiind desmnat și cel mai bun regizor. Constănțenii de la Liceul Teoretic „Decebal” au primit Premiul al III-lea, pentru „Întrebare (între)”, Cezar Borugă fiind cel mai bun scenarist.
Cea mai bună imagine a avut-o scurtmetrajul „Think positive!”, realizat de adolescenții de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani. Pavelina Mutu, elevă a Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț a fost cea mai bună actriță (rol secundar) a galei Filmmic, fiind apreciată în „Umbre de lumină”. Cel mai bun actor a fost Ciprian Loghin din „Shards of destiny”, filmul, o producție a Colegiului Mihai Eminescu” din Petroșani, fiind recompensat și cu Premiul special al juriului.
NATURALEȚE, OPTIMISM, SENSIBILITATE ȘI „POWER GIRL” S-au acordat și mențiuni speciale, pentru... Naturalețe - „Mai bine” (Liceul Teoretic Negru Vodă, Constanța), Optimism - „The Bing Bang of Optimism” (Colegiul Național „Costache Negri” din Galați) și Sensibilitate - „Întuneric în culori” (Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești). O mențiune pentru Spot publicitar a mers la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, pentru „Be a S.T.E.M. Hero!”, iar mențiunea „Girl Power” i-a fost oferită filmului „Dincolo de nori”, creat de elevi ai Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța.
PREMII ȘI O PREMIERĂ Gala de premiere, care a inclus și proiecția filmelor câștigătoare, dar și momente artistice, a avut loc, vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Însă aventura „Filmmic” 2015 nu s-a terminat așa, ci a continuat după-amiaza la Cityplex Constanța, unde elevii au urmărit, în premieră, documentarul realizat de Oana Giurgiu, „Aliyah DaDa”.