Reducerea la jumătate a risipei de alimente în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reducerea la jumătate a risipei de alimente în UE

Monden 20 Ianuarie 2012 / 00:00 536 accesări

Parlamentul European (PE) a lansat ieri, la Strasbourg, o rezoluţie în care solicită măsuri urgente pentru reducerea la jumătate a risipei de alimente, în condiţiile în care în UE 79 de milioane de persoane trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile. Eurodeputaţii susţin că, deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile, de la producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, este nevoie de o strategie coordonată care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente.

Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor. Statele membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele şi, de asemenea, să facă schimb de experienţă în acest sens. Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilităţii în domeniul resurselor de hrană, PE propune ca anul 2014 să fie desemnat “An european împotriva risipei alimentelor”.

În vederea evitării situaţiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data expirării, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menţionarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data limită de vânzare) şi a datei până la care poate fi consumat (data limită de consum). În plus, rezoluţia cere Comisiei Europene şi statelor membre să se asigure în primul rând că, în rândul consumatorilor, există înţelegerea a ceea ce înseamnă etichetarea folosită în acest moment în UE, cum ar fi cea referitoare la calitate “recomandat înainte de data...” şi cea referitoare la siguranţa alimentară “utilizaţi înainte de data...”. Pentru a da consumatorilor posibilitatea de a cumpăra doar cantităţile de alimente de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gamă variată de dimensiuni şi să fie astfel concepute încât să păstreze cât mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirării şi produsele alimentele deteriorate trebuie vândute cu preţ redus, pentru a le face mai accesibile celor în nevoie. Măsurile de sprijin la nivel european, cum ar fi distribuirea de alimente populaţiei defavorizate sau programele ce încurajează consumul de fructe şi lapte în şcoli, trebuie să fie adaptate astfel încât să asigure evitarea risipei.



12