Reducerea TVA la alimente = scădere cu 12% a preţurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reducerea TVA la alimente = scădere cu 12% a preţurilor

Social 08 Iulie 2015 / 00:00 599 accesări

Pentru luna iunie, reducerea TVA la alimente a însemnat scăderea preţurilor cu 12%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit căruia a fost relansat şi consumul, relansare despre care însă ministrul spune că nu ştie dacă este reală sau se bazează pe eliminarea pieței negre. „Eu mă uit și pe statistici și pe ceea ce se întâmplă în piață, ca și consumator. Statisticile arată că a existat o scădere a prețului, așa cum ne așteptam, cu 12%, în luna iunie. Acum rămâne o întrebare legitimă pe care o pun cetățenii: această scădere s-a realizat după ce prețurile au fost crescute artificial sau este o scădere reală? E o întrebare la care vom răspunde în perioada următoare, în măsura în care vom colecta datele prin Consiliul Concurenței, care are o analiză în acest sens, și vom prelucra datele pe care le oferă anual, lunar, Institutul Național de Statistică", a declarat el. Acesta a adăugat că prin măsura scăderii TVA la alimente s-a relansat consumul pe piața din România. "În primul rând, toate acele instituții și naționale și internaționale (de statistică - n.r.) arată o scădere a prețurilor și, al doilea lucru, încă nu avem datele oficiale, dar s-a relansat consumul. Sigur, nu pot să spun că e o relansare a consumului reală sau o relansare a consumului bazată pe eliminarea pieței negre. Indiferent care este realitatea, efectul este foarte bun. Asta ne-am dorit, să relansăm consumul. În momentul în care crește cererea, automat și pentru producători prețul se îmbunătățește. Și asta vrem să stimulăm în perioada următoare", a spus Constantin.

Potrivit acestuia, în urma discuțiilor cu reprezentanții Guvernului, comercianții au afișat două prețuri: prețul vechi și prețul nou, cu TVA scăzută, tocmai pentru a se observa scăderea reală de preț. Reamintim că, la 1 iunie, TVA a fost redusă de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor. Reducerea taxei a determinat o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen.

Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.



12