Guvernul ungar a decis să convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii migranţilor prin cote obligatorii, propus de Uniunea Europeană (UE), a anunţat, miercuri, premierul Viktor Orban. Cetăţenii ungari vor fi invitaţi să răspundă la întrebarea ”Vreţi să permiteţi UE să impună ca obligatorie mutarea unor cetăţeni care nu sunt unguri în Ungaria, fără aprobarea Adunării Naţionale?”, a precizat Viktor Orban. El a anunţat că şeful său de Cabinet, Antal Rogan, a trimis deja această întrebare Comisiei Electorale Naţionale, în vederea obţinerii aprobării ei.
Între timp, ambarcaţiuni ale forţelor navale italiene au salvat, în ultimele 24 de ore, în Marea Mediterană, peste 700 de imigranţi care încercau să ajungă în Europa, recuperând însă şi patru cadavre. Echipajele forţelor navale italiene au interceptat şase ambarcaţiuni care transportau imigranţi din Tunisia spre Italia. Peste 400 de imigranţi s-au înecat anul acesta în Marea Mediterană. Aproximativ 110.000 de persoane au ajuns în UE, în cursul anului 2016.
UPDATE:
Miniştri din Austria şi din ţări din Balcanii de Vest participă, miercuri, la o reuniune în vederea unei coordonări a politicilor tot mai restrictive în domeniul migraţiei, în urma unor critici din partea Bruxelles-ului şi Atenei, relatează DPA. Austria a introdus cote zilnice în privinţa intrării migranţilor pe teritoriul său, declanşând impunerea unor restricţii similare în ţări de pe ruta migraţiei din Balcani până la frontiera dintre Grecia şi Macedonia. Miniştri de Interne şi Externe se întâlnesc în capitala austriacă pentru a discuta despre probleme în gestionarea frontierelor şi lupta împotriva traficanţilor de migranţi, dar şi despre o îmbunătăţire a informaţiilor cu privire la politicile ţărilor lor în acest domeniu, în ţările de origine ale migranţilor. Participanţii la această Conferinţă de la Viena doresc totodată să-şi coordoneze poziţiile înaintea reuniunii miniştrilor de Interne din statele UE, prevăzută pentru joi, la Bruxelles.
Autorităţile austriece au invitat la reuniune miniştri din Albania, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kosovo, Mecedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. Atena a trimis o notă de protest Vienei, în care se plânge de faptul că miniştrii invitaţi la reuniune nu se consultă cu autorităţile din Grecia. Interdicţia impusă de Macedonia afganilor - unul dintre principalele grupuri de migranţi - a condus deja la un blocaj de partea elenă a frontierei. Comisia Europeană (CE) a criticat, de asemenea, restricţiile impuse de-a lungul rutei migraţiei din Balcani, pe care le-a denunţat drept ilegale şi contrare abordării europene.
Citește și:
Controale temporare la frontiera Belgiei cu Franţa, pentru oprirea imigranţilor
Peste 110.000 de refugiaţi au sosit în Europa, din ianuarie
UE este paralizată de naţionalism, terorism şi crize economice
Danemarca prelungește temporar controalele la frontiera cu Germania
Slovenia trimite militari la granița cu Croația pentru a gestiona fluxul de imigranți