Guvernul spaniol are de gând să-i acorde regelui Juan Carlos l, care şi-a anunţat decizia abdicării, un statut complet de privilegiat juridic pentru cauzele civile şi penale, cu o protecţie maximă şi unică în Spania. Această protecţie extraordinară va face ca orice plângere îndreptată împotriva regelui, după ce nu va mai fi şef al statului şi îşi va pierde inviolabilitatea şi imunitatea, să fie judecată la Curtea Supremă. Până acum, doar şeful Guvernului, miniştrii, deputaţii şi senatorii şi alţi înalţi demnitari ai statului se bucurau de acelaşi statut. Mai mult, Guvernul vrea să extindă acest statut privilegiat şi la plângeri civile care ar putea fi prezentate împotriva regelui, pentru fapte care ar fi putut fi comise în afara exercitării funcţiei sale.
STATUT UNIC Odată ce regele Juan Carlos l îşi pierde imunitatea după abdicare şi proclamarea lui Felipe al VI-lea, orice plângere civilă, aşa cum s-a petrecut recent în Madrid, cu două cazuri în care monarhul era chemat să răspundă în procese legate de recunoaşterea paternităţii, poate fi judecată în instanţele obişnuite, însă statutul privilegiat va obliga ca orice astfel de formalităţi judiciare să aibă loc la Curtea Supremă. Potrivit cotidianului ”El Pais”, este foarte probabil ca introducerea acestui statut de privilegiat juridic pentru regele Juan Carlos l să se facă prin procedură de urgenţă, cu redactarea unui proiect de lege organică foarte scurt, aşa cum a indicat deja vicepremierul spaniol Soraya Sáez de Santamaría. Pe durata recentei etape a democraţiei spaniole, membrii familiei regale nu s-au bucurat de protecţie juridică. Aşa se face că fiica cea mică a monarhilor, infanta Cristina, este inculpată în dosarul Noos, legat de deturnarea de fonduri publice, şi a fost chemată la declaraţii în faţa instanţei, în luna februarie.
Guvernul spaniol a aprobat vineri, în cadrul şedinţei săptămânale, şi un decret care va modifica regulamentul privitor la titlurile, onorurile şi modul de adresare către membrii familiei regale. Modificările se referă la faptul că actualii monarhi ai Spaniei, Juan Carlos şi Sofia, îşi vor menţine titlurile de rege şi regină, după succesiunea şi proclamarea regelui Felipe al VI-lea. Decretul de lege, în vigoare din 6 noiembrie 1987, va fi aprobat cu cinci zile înainte ca regele Juan Carlos să promulge legea care îi va pune în aplicare decizia abdicării. Textul decretului va stabili şi modul de adresare către moştenitoarea coroanei spaniole, care va fi denumită Alteţă Regală. Infanta Leonor va deveni prinţesă de Asturias, va primi celelalte titluri căpătate în mod tradiţional, precum şi onorurile corespunzătoare.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decretul de învestitură a prinţesei Leonor drept moştenitoare a tronului că muzeul figurilor de ceară din Madrid a găsit de cuviinţă să anunţe că urmează să prezinte, pe 18 iunie, bustul în argilă al Infantei Leonor, în ajunul proclamării tatălui ei drept noul rege al Spaniei. În plus, conducerea muzeului va trece şi la reorganizarea figurilor din Salonul Regal: actualii prinţi moştenitori, Felipe şi Letizia de Asturias, vor ocupa locurile în care sunt amplasate în prezent figurile de ceară ale regilor Juan Carlos şi Sofia, iar figurile infantelor Elena şi Cristina, surorile viitorului monarh, vor fi scoase din pavilion. Figura completă a infantei Leonor, care a devenit prinţesă moştenitoare de Asturias, va fi terminată în trei luni şi va ocupa locul pe care îl au în prezent figurile surorilor viitorului rege.
Muzeul de Ceară din Madrid ia măsuri unilaterale, în funcţie de situaţia şi veştile legate de familia regală a Spaniei. Jaime de Marichalar, fostul soţ al infantei Elena, a fost primul înlăturat din salon, iar Ińaki Urdangarin, soţul infantei Cristina, a trecut în galeria sportului, pentru că a fost handbalist, după ce a căzut în dizgraţie ca urmare a inculpării sale pentru deturnare de fonduri publice.