Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul că declanşează un nou Război Rece, prin politicile NATO faţă de Rusia, și că sancţiunile suplimentare care vor fi impuse statului rus după anexarea peninsulei Crimeea vor agrava şi mai mult tensiunile ruso-occidentale. Medvedev a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei anuale de la Munchen pe tema securităţii, că ”preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat la evenimentul din 2007 că intenţia Occidentului de a construi un sistem antirachetă ar putea declanşa un nou Război Rece; acum, situaţia este mai gravă; progresele din 2007 încoace sunt mult mai grave decât cele anticipate”.
În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a învinovăţit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale. ”Discursul, poziţia şi exerciţiile capacităţilor nucleare ale Rusiei au scopul de a-i intimida pe vecinii acesteia, subminând încrederea şi stabilitatea în Europa”, a acuzat Stoltenberg. Comentariile lui Medvedev au venit tocmai după ce Stoltenberg a declarat că ”drept reacţie faţă de insistenţele Rusiei, care destabilizează securitatea în Europa, Alianţa Nord-Atlantică nu doreşte declanşarea unui nou Război Rece, dar, în acelaşi timp, reacţia NATO trebuie să fie una fermă”. Stoltenberg a subliniat necesitatea purtării unui dialog cu Rusia, dar a apărat deciziile NATO de a întări securitatea în ţările baltice şi cele est-europene, unde urmează să fie mobilizate mai multe trupe, pe fondul influenţei Rusiei din zonă. El a mai precizat că una dintre restricţiile impuse de NATO se referă la utilizarea de arme nucleare. ”Nimeni nu ar trebui să se gândească la folosirea armelor nucleare într-un conflict, aceasta ar schimba natura oricărui alt conflict, în mod fundamental”, a avertizat secretarul general al NATO. Medvedev l-a luat în derâdere pe Stoltenberg, sugerând că Rusia ar putea utiliza arme nucleare în conflicte, declarând: ”Uneori, mă întreb dacă trăim în 2016 sau în 1962”. Premierul rus a solicitat ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea fostei provincii ucrainene Crimeea, explicând că ele reprezintă ”este o măsură inutilă, care nu duce la niciun rezultat şi dăunează chiar Occidentului, excluzând Rusia din poziţia de investitor”.
Premierul francez, Manuel Valls, a solicitat, sâmbătă, Rusiei să înceteze bombardamentele asupra populaţiei din Siria, explicând că o astfel de măsură este crucială pentru stabilirea unui acord de pace între Guvernul sirian şi opoziţie. ”Franţa respectă Rusia şi interesele acesteia... Dar ştim că, pentru a găsi calea către restabilirea păcii în ţară, bombardamentele efectuate de Rusia asupra civililor trebuie să înceteze”, a declarat Valls în cadrul conferinţei de la Munchen pe tema securităţii. El a avertizat şi că proiectul UE ar putea dispărea, dacă reprezentanţii Uniunii nu sunt precauţi în privinţa politicilor promovate. ”Dacă Europa nu-şi arată capacitatea de a reacţiona nu doar la provocări economice, dar şi la cele legate de securitate, atunci proiectul european nu va mai exista, deoarece oamenii nu vor mai avea încredere în acesta”, a explicat Valls.
Citește și:
Întâlnire istorică între Papă și Patriarhul Rusiei
Rusia şi instabilitatea tot mai mare în lume, în centrul lucrărilor Conferinţei de la Munchen