Revista „Pontica”, dedicată Zahariei Covacef

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial

Revista „Pontica”, dedicată Zahariei Covacef

Monden 04 Mai 2015 / 00:00 837 accesări

Puține instituții de cultură din România se pot lăuda cu o publicație de specialitate de prestigiu cum este „Pontica”, anuarul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Publicația, care reprezintă cartea de vizită a muzeului sub egida căruia apare, neîntrerupt, din 1968 până în prezent, se apropie de semicentenar.

Cel de-al 47-lea număr al revistei, în cuprinsul căruia se regăsesc comunicările științifice ale Sesiunii Internaționale „Pontica” din octombrie 2014, va fi lansat miercuri, de la ora 12.00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC. Colectivul redacțional a dedicat acest număr unuia dintre cei mai prețuiți arheologi dobrogeni, Zaharia Covacef, care s-a stins din viață pe 23 august 2014.

„Volumul „Pontica“ 47 (2014), dedicat memoriei arheologului Zaharia Covacef,

cuprinde studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate pe mai multe arii tematice, printre care „Pro memoria” - omagii aduse amintirii arheologului Zaharia Covacef, și un studiu de specialitate, realizat pe artefacte descoperite de aceasta cu ani în urmă, dedicat de colaboratori memoriei sale”, susțin organizatorii.

40 DE ANI PRINTRE RUINELE CAPIDAVEI Zaharia Covacef s-a născut pe 5 iunie 1942, la Botoşani, într-o familie de aromâni veniți din Grecia. După absolvirea cursurilor Facultății de Istorie a Universității din Bucureşti, unde a avut profesori de elită, precum Emil Condurachi, Iorgu Stoian, Ion Nestor, Ion Berciu și egiptologul Achim Popescu, Zaharia Covacef a activat doi ani în învățământ. După aceea avea să urmeze cea mai bogată și mai frumoasă parte a activității sale profesionale, care a început la 1 septembrie 1967, când a fost angajată de Vasile Canarache la MINAC, la sugestia lui Adrian Rădulescu, și s-a încheiat în anul morții sale, 2014. În acest răstimp, arheologul și-a dedicat aproape 40 de ani din viață cetății Capidava. Deși din 2004 ieșise la pensie, Zaharia Covacef a lucrat la MINAC până în ultimele zile ale vieții sale, care s-a încheiat în 2014, pe 23 august.

Celelalte studii din cuprinsul revistei „Pontica” sunt incluse la categoriile: Historica, Archaeologic, Epigraphica, Varia, Nomismata. Din cuprinsul amplului volum nu lipsesc recenziile și lista noilor intrări în biblioteca muzeului.

Taguri articol


12