„Rezistenţa anticomunistă din Munţii Babadagului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecţie deschisă, la Mangalia

„Rezistenţa anticomunistă din Munţii Babadagului”

Cultură 23 Noiembrie 2012 / 00:00 1540 accesări

Muzeul de Arheologie „Callatis” şi Liceul Teoretic „Callatis”, cu susţinerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează, astăzi, începând cu ora 12.30, la sediul muzeului callatian, o nouă lecţie deschisă cu tema: „Haiducii Dobrogei. Rezistenţa anticomunistă din Munţii Babadagului”. Este vorba despre o activitate cultural-ştiinţifică înscrisă în cadrul proiectului „Să cunoaştem istoria Dobrogei”, iniţiat de Muzeul „Callatis” şi Primăria Mangalia, în luna septembrie.

Conform programului evenimentului, în deschidere va lua cuvântul directorul Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Acesta va vorbi despre rezistenţa armată anticomunistă, care a cuprins toate regiunile ţării, între anii 1945 - 1960. Dr. Sorin Marcel Colesniuc a precizat: „Mişcările spontane sau organizate aveau ca scop împiedicarea implementării noului sistem, iar Dobrogea se încadrează şi ea în fenomenul naţional de rezistenţă. În acest ţinut, alături de români, au mai luptat: macedoneni, turci şi tătari. Pădurile Dobrogei, locul lor de refugiu, nu au permis însă siguranţa pe care o ofereau pădurile din Carpaţi, pentru că acestea erau mult mai mici şi puteau fi uşor înconjurate şi cercetate. Mai mult, după 23 august 1944, Dobrogea a fost declarată zonă de operaţii, apoi zonă de ocupaţie, iar la Constanţa se afla şi cea mai mare garnizoană sovietică din România. Haiducii Dobrogei au fost susţinuţi de locuitorii satelor din apropierea pădurilor şi au încercat să reziste atacurilor trupelor Securităţii. Cert este că, în această perioadă, cei care au fost împotriva noului sistem comunist au fost trimişi în închisori şi lagăre de exterminare şi mulţi dintre ei au fost bătuţi, schingiuiţi şi chiar executaţi”.

La această lecţie de istorie vor fi prezenţi elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, însoţiţi de prof. Elena Sanda Pădureanu. Şi de această dată, tinerilor li s-a cerut să participe cu scurte comunicări legate de tema lecţiei deschise.

Taguri articol


12