Rezultate îngrijorătoare ale testelor din spitale. Nereguli și la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În scandalul dezinfectanților diluați Hexi Pharma

Rezultate îngrijorătoare ale testelor din spitale. Nereguli și la Constanța

Sănătate 06 Mai 2016 / 18:52 1505 accesări

Ministerul Sănătății (MS) a dat publicității, cu aprobarea Parchetului General, lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate potrivit dispoziţiei ministrului Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, în scandalul dezinfectanților diluați ai Hexi Pharma. În total sunt 50 de unități, dintre care 4 sunt la Constanța (3 spitale și un sanatoriu). MS a anunțat că au fost luate toate măsurile pentru siguranța pacienților. Chiar și în această situație, Alianţa Medicilor a transmis un memoriu autorităților privind consecinţele deosebit de grave ale utilizării de substanţe dezinfectante improprii în mediul spitalicesc, cerând ”declararea situaţiei de urgenţă”. Vă prezentăm, detaliat, ce urmează în scandalul dezinfectanților și ce spun surse din cadrul MS, pentru ”Telegraf”.

Ministerul Sănătății (MS) a dat publicității, cu aprobarea Parchetului General, lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate potrivit dispoziţiei ministrului Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, în scandalul dezinfectaților diluați ai Hexi Pharma. ”Pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, potrivit MS. De asemenea, MS informează că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Accesând link-ul http://www.telegrafonline.ro/lista-unitatilor-cu-dezinfectantii-diluati-3-spitale-si-un-sanatoriu-la-constanta, puteți afla lista tuturor spitalelor din țară, 50 la număr, unde au fost depistate probe neconforme. Constanța are 4 unități (3 spitale și un sanatoriu): Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orășenesc Hârșova, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, Spitalul de Pneumoftiziologie. Totuși, în cazul ultimului spital, potrivit unor oficiali ai unității sanitare, acesta nu s-ar afla, de fapt, pe lista ”neagră”. De altfel, și lista publicată pe www.ms.ro nu este prea clară, titulatura completă a unității fiind Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare.

SE CERE DECLARAREA SITUAȚIEI DE URGENȚĂ!

Reprezentanți ai medicilor, prin Alianţa Medicilor din România (AMR), au transmis vineri un memoriu la Ministerul Sănătăţii, Administraţia Prezidenţială şi Guvern privind consecinţele deosebit de grave ale utilizării de substanţe dezinfectante improprii în mediul spitalicesc din România. Ei cer chiar ”declararea situaţiei de urgenţă”. Reprezentanții AMR motivează instituirea stării de urgență prin faptul că este vorba de un atentat la sănătatea publică. ”Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuşi pacienții și a amplitudinii situației de risc, suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltării și răspândirii germenilor multirezistenți întrunește condițiile declarării situației de urgență! Subliniem că este realmente un atentat la sănătatea publică dacă se dovedește că la Hexi Pharma acesta era modul de lucru! Trebuie să amintim și faptul că firma în cauză a demonstrat suficientă rea-credință și prin ignorarea opiniei publice, omițând să dea public declarații atunci când o anchetă mediatică a fost lansată în legătură cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitești. Datorită presiunii mediatice, firma și-a schimbat denumirea din Universitar Farma în Hexi Pharma”, se arată în memoriul AMR. ”Infecțiile nosocomiale demantelate în spațiul public de tragedia din clubul Colectiv, cazurile numeroase de sindrom hemolitic uremic la sugar și copilul mic, dintr-o anumită zonă geografică, epidemia de gripă cu letalitate ridicată de anul acesta, peste care se adaugă declanșarea acestei anchete, sunt suficiente motive să nu mai putem aștepta analize sterile, măsuri cosmetizante, luni de zile pentru aplicarea unui plan cu gestație prelungită și să solicităm și, pe această cale, mobilizarea tuturor forțelor societății pentru abordarea problemelor identificate la nivel de țară pretins europeană”, se arată în memoriul AMR.

LA 6 LUNI TREBUIE FĂCUTĂ O ROTAȚIE A DEZINFECTANȚILOR

Recomandările MS pentru spitale sunt ca, din 6 în 6 luni, unitățile spitalicești să efectueze o rotație a biocidelor, pentru că, în timp, microbii/germenii pot deveni rezistenți la anumiți dezinfectanți. În cazul spitalelor aflate pe lista ”neagră” a MS, există posibilitatea ca testele de sanitație să se repete. Dacă probele ies la fel, neconforme, spitalele trebuie să apeleze la procedura de urgență de procurare a altor dezinfectanți. Experți din cadrul MS au explicat, pentru ”Telegraf”, că există și posibilitatea ca personalul care a utilizat respectivele biocide să nu fi respectat în totalitate instrucțiunile de utilizare, deci în acest caz vorbim despre o eroare umană. Pe de altă parte, se poate vorbi și despre probe necorespunzătoare ale tegumentelor: o spălare a mâinilor neconformă, de exemplu.

SE TRIMIT PROBELE ÎN STRĂINĂTATE

Cel mai probabil, probele vor fi trimise, pentru siguranță, și la laboratoare acreditate din străinătate, potrivit acelorași surse ale ministerului de resort. De altfel, sunt proceduri care se impun în mai toate cazurile de acest gen. În această situație se vizează două aspecte. În primul rând, se urmărește proba de diluție, iar în al doilea rând, se face testarea de eficiență. În acest caz se urmăresc 3 pași. Primul pas presupune testarea biocidului diluat 20% pe bacterii cu agresivitate atenuată, după care se urmărește timpul în care sunt omorâte bacteriile, microorganismele. La pasul 2, testarea se face pe concentrația de 100%. Mai exact, biocidul se pune pe o suprafață cu bacterii, microorganisme și se urmărește eficacitatea după un anumit timp. La pasul 3, și ultimul, testarea se face pe focar; există bacterii, microorganisme extrem de agresive pe o anumită suprafață, unde, de asemenea, se pune concentrația de 100% și, după un anumit interval, se urmărește eficacitatea. Menționăm că toate aceste teste se vor face în cadrul unor laboratoare acreditate.

ÎN ROMÂNIA

În România, testările produselor Hexi Pharma se făceau în cadrul laboratorului Unilab, laboratorul propriu al firmei incriminate. Dar trebuie menționat că acest laborator are standarde RENAR; pe respectivii dezinfectanți, de altfel, fiind menționat faptul că sunt respectate norme europene (!?). În țara noastră s-ar părea că mai există două firme producătoare de dezinfectanți care să îndeplinească toate condițiile pentru utilizarea în spitale și cel puțin 40 de firme similare importatoare.

Citește și:

Lista unităților cu dezinfectanții diluați! 3 spitale și un sanatoriu la Constanța!

Taguri articol


12