România, între jihadiștii voiajori și spionii ruși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fostul director SRI George Maior explică

România, între jihadiștii voiajori și spionii ruși

Justiție 11 Mai 2015 / 00:00 700 accesări

Fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI) George Maior consideră că România nu poate ignora evoluțiile recente de pe scenele conflictuale din Irak, nordul Africii sau Yemen. Mai mult, Maior spune că amenințarea teroristă la adresa țării noastre a sporit. „Am fost feriți până acum, iar SRI a avut un rol important în prevenirea unei catastrofe, de aceea sunt încântat că în timpul mandatului meu nu s-a întâmplat un asemenea eveniment. Totdeauna au existat pericole și riscuri, a crescut această amenințare și trebuie să fim vigilenți”, spune fostul șef al SRI. Maior atrage atenția că țara noastră este teritoriu de tranzit pentru cetățenii europeni ce merg să se alăture jihadului islamic în Orientul Mijlociu. „Este probabil cel mai mare pericol pentru Europa din punctul de vedere al amenințării teroriste, pentru că acești oameni intră într-un spațiu de conflict acolo, chiar se pregătesc pentru operațiuni de tip terorist, vin apoi pe teritoriul european, uneori cu intenții ostile, cu o anumită capacitate operațională de a acționa”, avertizează George Maior.

Înainte de plecarea sa de la șefia SRI, Maior spune că avea informații că 10 sau 15 suspecți de terorism au tranzitat România.

NE APĂRĂ „BIG BROTHER“? Fostul director SRI mai spune că europenii care se alătură Statului Islamic (SI) sunt tot mai interesați de România. În acest context, Maior a subliniat și relevanța unui sistem legislativ de tip „Big Brother“, care să permită serviciilor de informații să monitorizeze mai îndeaproape activitatea suspecților de terorism. Totodată, Maior a ținut să explice impactul pe care un atentat terorist l-ar avea asupra României. „Dacă el lovește obiective strategice românești sau americane, vă dați seama că efectul este mare și politic, și mediatic. România, în calitate de membru NATO și viitor posesor al scutului anti-rachetă, dar și prin participările sale militare în Afganistan, este o posibilă țintă”, spune Maior.

Totodată, se pare că un atentat în România ar putea fi organizat într-un spațiu aglomerat, de exemplu, la metroul din București sau în apropierea unei misiuni diplomatice.

DIN ROMÂNIA SPRE STATUL ISLAMIC Serviciul Român de Informații a colectat, în ultimele 12 luni, date care confirmă că foști rezidenți din România au migrat în Orientul Mijlociu pentru a se alătura SI. La începutul acestui an, șapte cetățeni francezi, suspecți de legături cu SI, au fost expulzați din țara noastră.

SPIONII RUȘI SUNT ACTIVI George Maior, în prezent propus ca ambasador al României în Statele Unite, a vorbit într-un interviu și despre activitatea intensă a spionilor ruși din ultima vreme pe teritoriul țării noastre, dar și în zona statelor baltice. „Aceste activități (de spionaj - n.r.) s-au intensificat cantitativ și calitativ. Asta s-a întâmplat și în România, și în alte state. Cu intenția de a culege informații privind orientarea politică și strategică a țării, să nu uităm și scutul anti-rachetă - există o foarte mare preocupare a Rusiei față de această dezvoltare, cu intenția chiar de a genera anumite influențe privind politica Rusiei în aceste state”, a declarat Maior.

            În același timp, fostul șef al SRI a spus că România are capabilitățile necesare pe contraofensivă în cazuri de spionaj, iar serviciile noastre sunt permanent la curent cu se întâmplă în sfera internațională. În acest sens, spune Maior, există cooperări puternice cu serviciile de informații britanice și americane. Cât despre scopul final al acțiunilor spionilor ruși, Maior a nominalizat „în primul rând poziționări ale diverselor state UE, nu doar România. Decizii cât mai favorabile Rusiei, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Influențând pe interese, de exemplu, economice sau strategice rusești, încearcă să influențeze aceste decizii ale UE”.

            O ATITUDINE CORECTĂ Fostul șef al SRI apreciază că actuala poziție a țării noastre față de Federația Rusă este una corectă: „România a avut o poziție, mai ales în ultimii 10-12 ani, foarte clară în privința Rusiei. Chiar a atras atenția asupra amenințării rusești în ceea ce privește securitatea economică a statelor membre UE”. Problema rusească în spațiul Uniunii Europene a început să prindă contur în urmă cu un deceniu, însă la acea vreme nu a stârnit îngrijorare în rândul statelor membre, unele dintre ele considerându-se la adăpost grație legăturilor economice avute cu Moscova. „Apoi s-a văzut, în cazul crizelor succesive, că arma energetică poate fi folosită de Rusia ca o armă politică, chiar de șantaj la adresa unor state, lucru foarte periculos”, apreciază George Maior. Acesta continuă spunând că „nu trebuie să cădem în extreme și să supralicităm această amenințare. Este semnificativă, dar o putem gestiona. Este în interesul României și al statelor UE și NATO ca raporturile cu Rusia să se normalizeze, pentru că trăim într-o lume a interdependențelor și nu mi se pare firesc să ne comportăm în stilul unui nou Război Rece”.



12