Echipele naționale de rugby ale României și Georgiei nu vor fi incluse în Turneul celor Șase Națiuni, în ciuda evoluțiilor bune obținute la Cupa Mondială din Anglia, a anunțat directorul executiv al competiției, John Feehan, într-un interviu acordat publicației „The Independent“.
„Este un subiect care a luat amploare după Cupa Mondială, dar nu avem de gând să schimbăm formatul competiției prea curând. Este un turneu închis prin acordul tuturor echipelor care participă și credem că este o înțelegere bună atât din punct de vedere sportiv, cât și comercial. Să privim lucrurile așa cum sunt. Este vorba despre cel mai mare turneu anual de rugby, de cel mai profitabil, de cel mai bine văzut și cu audiențele cele mai mari. Fiecare loc de pe stadioanele unde se joacă este vândut cu mult timp înainte de a începe turneul, cu mici excepții în Italia, ultima țară admisă în competiție. De ce am vrea să schimbăm asta? Avem cele mai puternice echipe din Europa deja implicate în această competiție, iar singura modalitate de a accepta alte echipe e prin creșterea numărului de țări participante. Cu siguranță nu putem exclude pe cineva care deja face parte din turneu. Și, dacă vom mări numărul de meciuri, imediat va fi o problemă în ceea ce privește structura competiției. Includerea României și a Georgiei în Turneul celor Șase Națiuni nu este un subiect pe care să îl luăm în discuție”, a afirmat Feehan în interviul preluat de site-ul oficial al Federației Române de Rugby.
„Nu vrem să stricăm desfășurarea Turneului celor Șase Națiuni, dar trebuie să găsim o formulă prin care să ajutăm și aceste echipe să se integreze într-un turneu puternic. Rugby-ul românesc și-a găsit o direcție de dezvoltare, după ce în ultimii 20 de ani a încercat să se mențină pe linia de plutire, dar posibilitatea de a progresa este legată de oportunitățile care ne sunt date. Dacă nu avem șansa să creștem, este greu să trecem la un nivel superior. Vrem să oferim un produs suficient de bun încât să atragă noi investitori, dar ca să facem asta avem nevoie de meciuri cu echipele din primul eșalon valoric. Câte meciuri cu aceste echipe vom avea până în 2019? Calendarul internațional este plin și e greu să pui și mai multă presiune pe jucători. Sincer, nu cred că putem spera la prea multe oportunități, dar cred că trebuie să forțăm cât de mult putem lucrurile. Georgia s-a calificat direct pentru Cupa Mondială din Japonia, deci cu cine vor pleca? Ce meciuri puternice vor avea?”, a declarat Octavian Morariu, președintele Rugby Europe, forul care se ocupă de creșterea și dezvoltarea rugby-ului european.
Includerea României și Georgiei în Turneul celor Șase Națiuni este sprijinită de mai mulți oficiali din lumea rugby-ului, care aduc în discuție argumentul că, fără meciuri anuale cu echipele din primul eșalon valoric, cele două țări nu ar putea face progrese vizibile.
Citește și:
Selecționerul Lynn Howells vrea să întinerească naționala de rugby a României
Naţionala României va juca la Cluj şi la Iaşi în Rugby Europe Championship