„România vrea să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diplomația rusă atacă

„România vrea să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial“

Externe 05 Februarie 2016 / 16:16 646 accesări
Maria Zaharova

Maria Zaharova

Apartenența României la NATO și UE și apropierea ei de valorile democratice occidentale în detrimentul celor... tradiționale rusești din vremurile de tristă amintire constituie, se pare, un subiect inepuizabil pentru diplomația de la Moscova. Astfel, ultima... găselniță a Ministerului de Externe al Federației Ruse ar fi de a-și exprima îngrijorarea față de ”încercări din România de a retușa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunțat caracter antirusesc”. Afirmația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferință de presă care a avut loc, joi, la Moscova.

Maria Zaharova a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS, în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și la București, ”prin evenimente destul de modeste”, după cum remarcase aceeași Maria Zaharova. În schimb, expoziția despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, ”tonuri fățiș antisovietice și antirusești, punându-se accentul pe condamnarea acțiunilor crude, inumane ale forțelor de ocupație sovietice față de etnicii germani și lăsându-se, în schimb, deoparte fapte pe larg cunoscute, care dovedesc vina Berlinului și a Bucureștiului în genocidul evreilor și al țiganilor”. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că ”un rol activ în tot acest spectacol l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk”, potrivit paginii oficiale a MAE rus,www.mid.ru. ”La ceremonia de deschidere a expoziției despre deportarea sașilor nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilați din România postbelică au fost întocmite chiar de administrația românească. În acest mod, Bucureștiul și-a asigurat reducerea comunității de sași și totodată a comunității maghiare în Transilvania, în favoarea populației românești. Cine, dacă nu în primul rând președintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a țării sale?”, a întrebat retoric Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

În final, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a adăugat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziștilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

Citește și:

Consulatul Federației Ruse sprijină proiectul „Descoperă România“

România vrea să atragă 100.000 de turiști ruși până în 2017

România, mai coruptă decât Rwanda și Cuba

România, de două ori mai promovată la Moscova!?

România concurează în semifinala a doua a Eurovisionului

Sistemul antirachetă din România, o ”încălcare a Tratatului privind rachetele cu rază mică și medie”



12