Taberele de țigani nomazi veniți din tot județul „pentru un trai mai bun” testează limitele răbdării constănțenilor care nu mai pot suporta mizeria și mirosurile grele din jurul lor. Rromii care campează în parcuri sau pe spațiile verzi de pe domeniul public și fac deranj în jur au fost întotdeauna o problemă reală a Constanței. Problema nu este nici nouă, nici necunoscută. Doar că, aparent, nu există o rezolvare cu efect pe termen lung. De cele mai multe ori, evacuarea rromilor de pe domeniul public nu este o soluție eficientă. În zonele „preferate”, cum este terenul din capătul străzii Dionisie cel Mic, țiganii puși pe scandal revin mereu după ce sunt evacuați, fără ca cineva să aibă curajul să îi deranjeze.
MIZERIE, SCANDALURI ȘI TÂLHĂRII La fel se întâmplă și în cartierul I.C. Brătianu, zona Pod Butelii, în apropierea parcului „Țara piticilor”. Un constănțean ne-a semnalat la redacție faptul că, de două luni, în zona respectivă, circa 20 de țigani au transformat zona verde într-un focar de infecție. „Cartierul a devenit un WC public. Ne e frică și scârbă să mai ieșim să ne plimbăm nepoții din cauza mizeriei și a tâlhăriilor”, a spus localnicul. Am verificat și noi situația pe teren, iar ceea ce am descoperit întrece imaginația oricărui om. Terenul din zonă seamănă cu o groapă de gunoi ce emană mirosuri imposibil de tolerat. Oamenii din cartier spun că în fiecare seară au parte de petreceri zgomotoase și scandaluri. În plus, unii dintre ei au reclamat faptul că au fost tâlhăriți în plină zi de rromii nomazi. Țiganii aciuați în zonă se plâng că sunt săraci şi au venit în oraș pentru a face bani. Doar că, spun localnicii, modul lor de „a face bani” presupune tâlhării și furturi de fier vechi. Oamenii care locuiesc în blocurile din apropiere afirmă că au sesizat autoritățile în acest caz, însă nu s-a luat nicio măsură.
CUI TREBUIE SĂ NE ADRESĂM? Pe de altă parte, polițiștii locali spun că nu au cum să intervină. „Nu avem cum să ne ocupăm acum de rromii nomazi. Avem doar 18 angajați care se ocupă de ordinea publică, dar ei abia fac față acțiunilor desfășurate pe linie de circulație rutieră”, a spus directorul executiv adjunct al Poliției Locale Constanța, Daniel Bratu. În același timp, șeful Serviciului de Igienă Publică (SIP) din cadrul Primăriei Constanța, Dragoș Morcov, a spus că nu a primit nicio sesizare legată de cazul din cartierul I.C. Brătianu. „Dacă vor ca rromii să fie evacuați din zonă, oamenii ar trebui să ceară acest lucru în scris la SIP. Cu sprijinul Jandarmeriei și al polițiștilor, vom acționa”, a explicat șeful SIP.