Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scenariu de groază

Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear

Externe 23 Februarie 2015 / 00:00 840 accesări

Rusia ar putea lansa un atac convenţional asupra unui stat est-european membru NATO, o situaţie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleară, avertizează generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor aliate din Europa. Într-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, Sir Adrian Bradshaw a pledat pentru adaptarea Alianţei în sensul contracarării tacticilor militare de tip hibrid, o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice, folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.

            La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în enclava Kaliningrad, pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul lui 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze. ”O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO”, a explicat Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

            Alianţa Nord-Atlantică a anunţat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale în România şi Polonia şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de Reacţie Rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în cel mult 48 de ore. Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenţia joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice. La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare pentru R. Moldova şi pentru statele baltice. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri că nicio altă ţară nu trebuie să îşi facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia, avertizând că Moscova va avea reacţii adecvate la orice presiuni.



12