Miercuri, la Ministerul rus al Apărării a avut loc o reuniune de urgență având ca subiect identificarea a trei rute de traficare a petrolului SI către Turcia. ”Astăzi prezentăm doar câteva din faptele care demonstrează că o gașcă întreagă de bandiți, dar și din elita turcă fură petrol de la vecinii lor irakieni și sirieni, în cantități uriașe”, a declarat deputatul Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, adăugând că acel petrol intră pe teritoriul Turciei la bordul a mii de camioane-cisternă.
În imaginile prezentate la Ministerul rus al Apărării pot fi văzute rutele operate de camioanele-cisternă. Antonov a mai precizat că Turcia este principalul cumpărător al petrolului extras de Statul Islamic din exploatările petroliere aflate sub controlul său pe teritoriile ocupate în Irak și Siria. ”Potrivit datelor noastre, primul lider politic al Turciei, președintele Erdogan, și familia sa sunt implicați în această afacere criminală”, a adăugat deputatul rus. "Turcia este principalul consumator al petrolului furat proprietarilor de drept, Siria şi Irakul. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, conducerea politică la vârf a ţării - preşedintele Erdogan şi familia sa - este implicată în această afacere criminală. Poate că sunt prea direct, dar controlul asupra acestui furtişag poate fi încredinţat numai unor asociaţi apropiaţi", a declarat Antonov. "În Occident, nimeni n-a pus întrebări cu privire la faptul că fiul preşedintelui turc conduce una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei sau că ginerele său a fost numit ministru al Energiei. Ce afacere de familie minunată!", a continuat ministrul. "Cinismul conducerii turce nu cunoaşte limite. Priviţi ce fac. Intră în ţara altcuiva, o jefuiesc fără scrupule", a mai spus Antonov.
Oricum, de la începerea raidurilor aeriene ruse în Siria împotriva SI, în 30 septembrie, veniturile rezultate din comerțul cu petrol ale organizației teroriste au scăzut substanțial, a precizat oficialul rus. Banii obținuți din vânzarea petrolului de către SI se ridicau la circa trei milioane de dolari pe zi, iar acum, după două luni de la bombardamentele ruse, veniturile s-au înjumătățit, teroriștii obținând din vânzarea petrolului circa 1,5 milioane de dolari pe zi, a precizat general-locotenent Serghei Rudskoy.
Pe lângă dovezile filmate cu privire la camioanele-cisternă care transportă petrolul SI în Turcia, ministerul rus a oferit și imagini care demonstrează că raidurile coaliției internaționale conduse de SUA nu vizează transporturile de petrol ale SI. În ultimele două luni, Rusia a lovit 32 de complexuri de prelucrare a petrolului aflate sub controlul organizației teroriste, 11 rafinării, 23 de stații de pompare a petrolului, dar și 1.080 de camioane-cisternă care transportau petrolul SI. De asemenea, până la 2.000 de luptători, 120 de tone de armament și muniție, dar și 250 de vehicule militare au fost oferite Statului Islamic, dar și grupării al-Nusra, de pe teritoriul Turciei, susține general-locotenent Mihail Mizințev. ”Potrivit informațiilor noastre, acest ajutor funcționează de mai mult timp, într-o formulă bine stabilită, și nu există planuri de stopare a lui!”, a adăugat oficialul militar. ”Un lucru este clar: rolul pe care Turcia intenționează să îl aibă în această regiune este distructiv în multe direcții, afectând atât securitatea europeană, cât și a vecinilor săi”, este de părere Uzi Arad, fost cercetător al Mossad-ului israelian, într-un interviu acordat postului Russia Today.
Erdogan a respins încă o dată acuzațiile formulate de Moscova și chiar a declarat că ar demisiona dacă acestea ar fi susținute cu probe.
Citește și:
Rusia are probe că Turcia e principalul consumator de petrol de la SI
SUA trimit un contingent pentru operaţiuni speciale împotriva SI, în Irak și Siria
Barack Obama a făcut apel la Turcia și Rusia să se concentreze asupra Statului Islamic
Barack Obama şi Vladimir Putin s-au întâlnit la Paris
Turcia a predat Rusiei trupul neînsuflețit al pilotului ucis după doborârea avionului SU-24